Forbyr medbrakt mat og drikke på badestrand

FILTVET/HURUM (NRK): Har du vært på stranda ved Villa Malla i Hurum og hatt med egen mat og drikke? Nå er det slutt på det.

Villa Malla

Her får du ikke ha med egen mat og drikke.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

Den nye praksisen skyldes en rekke hendelser i fjor, der alt fra store båter til småbarnsfamilier hadde med seg blant annet alkohol på området som drives av private.

– Når vi har skjenkeløyve har vi et stort ansvar, ikke minst med tanke på medbrakt alkohol. Hvis vi skulle oppleve kontroll og gjestene har med seg medbrakt, tror jeg det ville ført til stenging umiddelbart, sier Sonja Lee, som driver Villa Malla.

Mat- og drikkeforbud

Dette skiltet møter besøkende på Villa Malla ved inngangen.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

Privat område

Næringsområdet er privat med både strand, restaurant og brygge. Fra starten av har området vært åpent for alle, og man har kunnet velge mellom å spise i restauranten eller ta med egen mat og drikke, men nå er det slutt på det.

For å sikre at reglene for skjenkebevilling blir fulgt, mener Lee at et totalforbud måtte til. Det har skapt reaksjoner blant folk i nærheten.

Småbarnsfar Bjørn-Arne Eriksen tror den nye praksisen vil begrense muligheten for barnefamilier.

Småbarnsfamilie i nærheten av Villa Malla

Småbarnsfar Bjørn-Arne Eriksen og kona Anette Byman Guttormsen har i alle år hatt hytte i nærheten av Villa Malla. Småbarnsfamilien har brukt både brygga og stranda mye, og de har alltid hatt med litt mat til barna.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

– Det vil påvirke oss i den forstand at det blir vanskeligere for oss å benytte oss av området, om vi må kjøpe lunsj til hele familien hver gang vi skal dit. Det blir veldig kostbart for de fleste småbarnsfamilier, vil jeg tro, sier småbarnsfaren.

Eriksen synes det er trist at Villa Malla har endret praksisen for mat og drikke.

– Vi har satt enormt pris på at vi har kunnet bruke området som et offentlig sted.

Kommunen fikk brev

Flere av dem som bruker Villa Malla til vanlig har fått med seg den nye praksisen. Kommunen fikk nylig et brev fra en bruker som stilte seg undrende til de nye reglene.

Morten Dyrstad er kommunalsjef for plan og bygg i Hurum kommune. Han forteller at de har sjekket ut om praksisen er innenfor lovlige grenser, og at eier har lov og plikt til å følge opp at skjenkebevillingen blir fulgt.

– Vi sjekket om eier hadde lov til å gjennomføre en slik praksis, og det viser seg at hvis det er noe som er til sjenanse for bedriften, har bedriften lov til å innføre slike regler.

Villa Malla

Evelin og Odin, barna til Bjørn-Arne Eriksen har brukt Villa Malla-stranda i alle år. Evelin maser hele året om å dra på stranda på Villa Malla.

Foto: Linn Christoffersen / NRK