Hopp til innhold

Forbud gir hodebry for Bergans

Impregneringsmiddel for klær blir forbudt i Norge. Det skaper utfordringer for Bergans i Hokksund.

Bergans Fritid

Bergans Fritid har sluttet å bruke PFOA for å gjøre klær vanntette.

Foto: Bergans

Som det første landet i verden innfører Norge et totalforbud mot omsetning og produksjon av klær som inneholder stoffet perfluoroktansyre (PFOA). Dette stoffet gjør at klærne holder seg vanntette.

Faser det ut

Christiane Dolva, som er miljøansvarlig i Bergans i Hokksund, sier bedriften allerede har begynt å gå bort fra dette stoffet, som blir forbudt fra 1. juni neste år.

– Vi har holdt på med å fase ut dette stoffet i tre år, nettopp fordi det er et stoff som det har vært ganske mye fokus på. Men vi ønsker lovendringen velkommen, og er glad for at myndighetene er på ballen og går i bresjen for det.

Omstillingen er likevel krevende, sier Dolva.

Kort tid fra vedtak til lov

– Fra det ble vedtatt til det ble iverksatt, gikk det elleve måneder. Når vi utvikler et nytt produkt, tar det ofte to år før det er ute i butikkene. Det gir oss en del utfordringer i forhold til ting som allerede er produsert, og som er på lager eller er distribuert. Men de fleste av våre skallprodukter leveres allerede uten PFOA.

– Dette stoffet kan være kreftfremkallende. Hvorfor har ikke bransjen gått bort fra dette stoffet tidligere?

– Det man ser med dette stoffet, er at det er ikke påvist noen negative helsefarer ved å bruke et plagg som inneholder PFOA, eller gjennom hudkontakt. Så problemet med PFOA er snarere det at det finnes i så utrolig mange produkter, i alt fra teflonpanner og gardiner til bilsetestoff. Det er mengden PFOA som til slutt havner i miljøet, som utgjør en mulig helsefare, at vi kan få det i oss gjennom drikevann og sånne ting.

– Men det er ikke påvist noen helsefare ved å bruke plagg som inneholder så små mengder av dette stoffet som de vanntette tekstilene gjør, sier Dolva.

Vil ha utsettelse

Sportsbransjen frykter at produkter verdt flere hundre millioner kroner må kastes, på grunn av forbudet.

– Det er ikke fornuftig for miljøet å måtte kaste store mengder sportsklær fordi det ikke er lov å selge dem, sier Bård Kristiansen, som administrerende direktør i Sportsbransjen, til Teknisk Ukeblad.

– Bransjen er enig i at PFOA skal forbys, men utfordringen er at forbudet kom så raskt, sier han.

Bransjeorganisasjonen har bedt om et møte med Miljødirektoratet for å få en utsettelse.