Hopp til innhold

Flere erkjenner straffskyld for alvorlige overgrep

DRAMMEN (NRK): To av de fem tiltalte erkjenner straffskyld på alle punkter i saken som blant annet omfatter overgrep mot spedbarn.

Aktorat og bistandsadvokater

TILTALT FOR OVERGREP: To personer sitter i aktoratet, her sammen med bistandsadvokatene før rettssaken startet i Drammen tingrett.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Tiltalen er på over 27 sider. Aktor Alvar Krafft Randa leste mandag opp tiltalen som omfatter alvorlige seksuelle overgrep mot barn helt ned i tomånedersalderen.

Alvar Krafft Randa

Alvar Krafft Randa er en av de to aktorene.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

To av de tiltalte erkjenner straffskyld på alle punkter. Det gjelder den 32 år gamle mannen fra Drammen og den 43 år gamle kvinnen fra Hønefoss. Dermed innrømmer Drammensmannen å ha forgrepet seg både på sin egen sønn som da var to måneder, og en jentebaby på to måneder.

Alle de tiltalte erkjenner oppbevaring og spredning av overgrepsbilder og -filmer.

Planla å voldta datteren

Ett av tiltalepunktene mot Kongsbergkvinnen går på at hun skal ha holdt fast datteren sin, som da var 9 måneder, mens Drammensmannen forgrep seg på henne. Kvinnen, og altså moren til babyen, erkjenner ikke straffskyld for dette.

Kristin Røhne

Aktor Kristin Røhne har ingen andre saker å sammenligne overgrepssaken med.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Hun planla at Drammensmannen og sønnen hans skulle voldta datteren hennes når hun ble 13 år. Dette innrømmer hun å ha gjort.

Tydelig preget

Mens tiltalen leses opp, sitter kvinnen urolig på stolen og er tydelig preget. Hun svarer med tydelig rørt stemme når tingrettsdommer Stig Olav Sletten spør om hun erkjenner straffskyld.

Hønefosskvinnen er også preget når tiltalen mot henne leses opp.

Nær hundre overgrep

Mannen fra Solør i Hedmark er tiltalt for nær ett hundre punkter som hovedsaklig omhandler seksuell kontakt med jenter under 16 år på internett. Han har så langt erkjent straffskyld for alle disse punktene.

Han er også tiltalt for å oppfordre en av de andre tiltalte til å forgripe seg på sønnen sin på to måneder, filme det og sende videoen til han. I tillegg skal han ifølge tiltalen ha forgrepet seg på en jente med psykisk utviklingshemming. Disse to punktene erkjenner han ikke straffskyld for.

Forsterket rett

Rettssaken går for en forsterket rett som vil si at det er to fagdommere og tre meddommere. Det blir ofte gjort i alvolige og langvarige saker.

Denne saken varer i 11 uker. Mye av påtalemyndighetens bevismateriale er bilder og videoer av overgrep mot barn helt ned i nullårsalderen.

Statsadvokat Kristin Røhne har tidligere sagt til NRK at det aldri har vært en tilsvarende overgrepssak med så små barn i Norge.