Hopp til innhold

Buskerud ga mer til TV-aksjonen

Innbyggerne i Buskerud ga nesten 1,5 millioner kroner mer til TV-aksjonen i år sammenlignet med i fjor.

Anne Lene Rasmussen

Fylkesaksjonsleder i Buskerud, Anne-Lene Rasmussen er godt fornøyd med det foreløpige reusltatet fra årets TV-aksjon.

Foto: Christina Honningsvåg / NRK

I Buskerud har det så langt kommet inn 5,9 millioner kroner bare i bøssene etter årets Tv-aksjonen fra Buskerud.

Til sammen ga Buskerudværingene nesten 10,9 millioner, når blant annet næringsliv og kommunebidrag regnes med..

Pengene går til Nasjonalforeningen for folkehelsen og deres arbeid med demenssaken.

God stemning

Fylkesaksjonsleder i Buskerud, Anne-Lene Rasmussen var en av omlag 100 000 stykker på landsbasis som var ute og gikk med bøsser i går.

– Det var utrolig hyggelig og det var veldig mange bøssebærere i Buskerud i går, så det var god stemning ute i gatene.

– Folk sa at det var fint å være ute for en sånn sak og var veldig fornøyde med at TV-aksjonen samlet inn for demenssaken.

Tidligere har Buskerud slitt med å skaffe nok mennesker til å gå med bøsser, men i år har engasjementet vært veldig stort, sier Rasmussen.

– Vi hadde nesten full bøssebærer-dekning, og det vil si nesten 4000.

Les også:

Saken avgjør mye

I fjor ble det samlet inn 4,5 millioner kroner i bøssene i Buskerud, totalt 9,6 millioner. I år var buskerudværingene hakket mer givervillige.

– På dette tidspunktet i fjor lå Buskerud på 19. plass blant landets fylker. I år ligger vi foreløpig på 16. plass, men mye kan fortsatt skje. Det kan være vi stiger litt.

Tradisjonelt sett har Buskerud ligget ganske langt nede på landsoversikten over hvor mye som er samlet inn. Rasmussen tror at sakene det samles inn til har mye å si.

– Jeg tror nok helt sikkert at saken har mye å si. Det at det er en nasjonal sak og ikke internasjonal tror jeg gjør at folk får et litt nærere forhold til det. Men vi har også hatt veldig mange bøssebærere i år, og veldig mange frivillige har meldt seg. De er vi helt avhengige av. Så det har vært veldig god mobilisering og oranisering.

bøsse

Buskerud hadde nesten full bøssebærerdekning under årets aksjon.

Foto: TV-aksjonen 2013

Store forskjeller

I fjor var det innbyggerne i Nes som ga mest i Buskerud. I år ser det ut til at det er folk i Rollag som har puttet mest i bøssene. Kommunen hadde 91 kroner i snitt, mens Nedre Eiker hadde 29 kroner.

– Det er et stort sprang mellom de to, men så er det også sånn at mindre kommuner har en tendens til å komme høyere opp på listen.

Når det gjelder Nedre Eiker så hadde de faktisk et veldig godt resultat fra bøssene og samlet inn 135 000 kroner mer i år enn i fjor, sier Rasmussen.

På Kongsberg ble det gitt over en million kroner, og det er 15 prosent mer enn i fjor, i følge Lågendalsposten. Rasmussen sier at lokalt engasjement kan være noe av grunnen.

På Kongsberg var det giverstafett i år, så næringslivet har vært veldig aktivt med, og det har helt klart betydning for lokalsamfunnet også og givergleden. Så det at næringslivet er aktivt med er veldig viktig, sier Rasmussen.

– Mye fokus på konkurranse

Det blir alltid mye fokus på tall og konkurransen fylkene og kommunene i mellom. Og selv om Ramussen har forståelse for det, mener hun det er viktig å ikke legge for mye i det.

TV-aksjonen skal være et fint prosjekt og vi vil at alle skal glede seg over pengene norge klarer å samle in. Det er utrolig mange frivillige som legger timesvis med arbeid ned i denne aksjonen, og derfor er det viktig å tenke litt på prosjektet og den samlede summen. Og ikke henge seg så mye opp i hvor vi ligger an på landsoversikten.

Tall klare i desember

Alle tallene er ikke klare enda, og Rasmussen sier at det fortsatt vil ta litt tid før de er klare.

– Det er faktisk klare først i desember, da har vi det hundre prosent klart. Det er noen som velger å gi i etterkant også, og det tar tid å få telt opp og registrert alt. Men i løpet av denne uken og neste så har vi det ganske klart for oss hvordan resultatet kommer til å bli.