NRK Meny
Normal

Brøt opp hjullåsen og stakk av

Sjåføren ble nektet å kjøre videre fordi vogntoget var trafikkfarlig. Natt til mandag forsvant imidlertid kjøretøyet fra Norge. Noen timer senere ble det stanset i Sverige.

Hjullås vogntog

HJULLÅS: Statens vegvesen satte en lås på hjulet for å hindre at den utenlandske sjåføren skulle kjøre av gårde, men mandag morgen var kjøretøyet borte.

Foto: Statens vegvesen

Vogntogsjåføren ble stoppet av Statens vegvesen i en kontroll på riksvei 23 i Røyken søndag kveld. Vogntoget hadde store synlige skader i fronten.

– Det var skarpe gjenstander som stakk ut, sier Thore Paulsen i Statens vegvesen.

Skader kjøretøy

Vogntoget hadde store skader etter en ulykke.

Foto: Statens vegvesen

Ifølge kontrollederen hadde vogntoget også flere mangler. Blant annet var det montert to provisoriske lykter foran, flere av dekkene var slitte og bak manglet vogntoget både lys og skilt.

Satte på hjullås

Det viste seg at kjøretøyet hadde vært involvert i en ulykke i Vestfold før helgen. Skadene tyder på at det hadde vært et kraftig sammenstøt, ifølge Paulsen.

Han valgte å gi den utenlandske sjåføren forbud mot å kjøre videre, og for å være på den sikre siden satte han en lås på et av hjulene.

– Det er sjelden at vi tar i bruk sånne virkemidler, sier Paulsen.

Widar Stoltz

Widar Stoltz ved Drammen trafikkstasjon.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Vogntoget ble parkert utenfor Drammen trafikkstasjon på Lierstranda like etter midnatt, men mandag morgen var kjøretøyet borte.

– Det er første gangen vi har opplevd dette. Hjullåser er solide saker, og du skal jobbe for å få det av, sier leder Widar Stoltz ved trafikkstasjonen.

Varslet ikke politiet

Politiet ble først varslet da kjøretøyet var borte mandag morgen. Politiet har vært på trafikkstasjonen og snakket med en vogntogsjåfør som lå og sov på parkeringsplassen natt til mandag. Han hadde ikke hørt eller sett noe, ifølge politiets operasjonsleder.

– Det strengeste virkemiddelet vi har er å sette på hjullås. Politiet kunne tatt papirene hans, men vi må levere tilbake førerkort og vognkort, sier Paulsen.

Hvorfor varslet dere ikke politiet søndag kveld?

– I etterpåklokskapens lys skulle vi gjort det, men det var ingenting som indikerte det i går. Sjåføren var rolig og samarbeidsvillig. Han skjønte selv at dette ikke så bra ut, sier Paulsen.

Operasjonsleder Tore Nuven for politiet i Søndre Buskerud sier at alle politiets patruljer er varslet om kjøretøyet.

Siste nytt: Sent mandag ettermiddag ble vogntoget stanset i Vännersborg i Sverige, og svensk politi følger nå opp saken.

Laster Twitter-innhold