NRK Meny
Normal

Brago kan redde livet ditt

To år gamle Brago er klar til dyst i et eventuelt snøskred rett over vinterferien. Han blir Hallingdal og Numedals niende redningshund.

Redningshund

Redningshunden Brage er klar til innsats i fjellet. Her er han sammen med eieren sin, Frode Haraldseth.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Aldri har Hallingdal og Numedal hatt så mange redningshunder.

– Det er viktig med mange hunder, for både hunder og mennesker blir syke, sier Frode Haraldseth i Norske Redningshunder.

To år er minimumsalder for å kunne bli redningshund, og Brago er snart godkjent.

– Rottweiler er en veldig god redningshund, den er stabil og fin, sier Haraldseth, som er både lavinehundfører og hundeeier.

Alle bør ha skredsøker

Hallingdal regnes som Norges største reiselivsregion, og med det kommer ansvar. Politioverbetjent og seksjonsleder i politi og beredskapsavdelingen i Region Nord i Buskerud, Jan Koldal, mener det er spesielt viktig med mange redningshunder i dette området.

– Alle som ferdes i fjellet og skredutsatt terreng må ha skredsøker med seg. Men dét er det ikke alle som har, og hvis noen da forsvinner, er det redningshundene som gjelder. De er avgjørende for å redde liv, sier Koldal.

Vær obs på nysnø

– Skredfaren har stabilisert seg ganske bra i Hallingdal, men det kommer hele tiden an på været. Vær obs på områder hvor folk ikke har kjørt før, og pass også på nysnø. Nysnø kan danne en glatt overflate, et såkalt sklilag som kan løsne.

– Og du kan ikke garantere for at jeg blir redda?

– Skulle uhellet være ute, er vi der, men vi kan ikke garantere for livet ditt dessverre, sier Koldal.