Boligkjøpere bekymrer seg over utviklingen

Stadig flere bekymrer seg over høye boligpriser, samtidig er etterspørselen etter dyre boliger stor viser boligkjøperindeksen for 2016. Der kartlegges «den norske boligkjøperen».

«Den norske boligkjøperen»

Karsten Onsrud

Onsrud sier at den norske boligkjøperen ikke har endret seg så mye de siste tre årene, men at flere er redd for at man nærmer seg en boligboble.

Foto: Roger Lien / NRK

– Vi ser at 67 prosent av boligkjøperne er bekymret for utviklingen og syntes at det begynner å bli dyrt og er redde for at det skal falle, sier Karsten Onsrud, direktør for forretningsutvikling og kommunikasjon hos eiendomsmegler Krogsveen.

Verst er det i hovedstaden, der hele 73 prosent sier de enten er bekymret for at det begynner å bli for dyrt å kjøpe bolig, eller at prisene har nådd toppen. Allikevel sier én av tre boligkjøpere i Oslo at de ser etter dyrere bolig på grunn av det lave rentenivået.

Lokale forskjeller

– Vi nordmenn er generelt glade i å pusse opp, men det vi ser av boligkjøperindeksen er at de som bor i Buskerud, og skal kjøpe bolig der, ikke er så glade i å pusse opp som de som bor i Østfold. De vil gjerne pusse opp, sier Onsrud.

Og mens boligkjøpere i Akershus ser etter dyre boliger, er det i en vestlandsby man er mest «hjemmekjære».

– Trofaste mot byen og kommunen sin er helt klart bergenserne. Der ser vi at 90 prosent ønsker å kjøpe innenfor Bergen kommune, sier Onsrud og legger til:

– I tillegg ser vi at i Ålesund så er de veldig kjappe på å kjøpe. I Møre og Romsdal finner vi de raskeste til å handle nye boliger.

– Har økt for mye

Ifølge boligprisindeksen til Krogsveen ser 44 prosent av boligkjøperne etter bolig over fire millioner kroner, og én av ti er villig til å betale mer enn sju millioner.

Elin Arnesen

Elin Arnesen sier hun er litt forsiktig når markedet er som det er.

Foto: Roger Lien / NRK

– Jeg syntes prisene har økt altfor mye, sier Elin Arnesen som vi treffer på Bragernes torg i Drammen.

– Begynner du å bli bekymret?

– Ja litt, for jeg kunne godt tenkt meg ny bolig. Men jeg er litt forsiktig. Det er godt å ha litt å gå på. Når man kjøper ny bolig er det alltid noe man må gjøre ekstra, selv om man ikke bare skal pusse opp, sier Arnesen.

– Ikke endret oss mye

Som boligkjøpere har ikke nordmenn forandret seg så mye de siste årene. Vi stiller høyere krav til både standard og beliggenhet, og vi er villige til å betale for det takket være en lav boliglånsrente.

– I de tre årene vi har gjort undersøkelsen så har vi ikke endret oss så mye, men vi ser at bekymringen for utviklingen i boligprisene har økt. Man er mer redd for at man nærmer seg en boligboble enn tidligere, sier Onsrud, før han legger til:

– Men allikevel så ser vi også at flere ser etter dyrere boliger, fordi rentenivået har blitt såpass lavt.