Ber om seks måneders fengsel for uaktsomt bildrap på Frida (19)

– Jeg er lei meg og angrer. Jeg tenker på ulykken hver dag og natt, sier mannen som er tiltalt for uaktsomt bildrap. 19 år gamle Frida Bjerkelund døde momentant i kollisjonen.

Alvorlig ulykke Røyken

Ulykken skjedde i Grodalen i Røyken. Harald Klemmetsen, sakkyndig fra politiet, sa i sin forklaring at han ut fra de undersøkelsene som ble gjort på ulykkesstedet, mener tiltalte var oppe i 120 km/t. Han sa også at strekningen ligger i en slak sving og ikke er lang nok til at man kan gjøre en forbikjøring der.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Dette er en grov uaktsomt handling, sa aktor Cathrine Thiis-Evensen i Drammen tingrett.

I sin prosedyre la aktor vekt på at tiltaltes bil ikke hadde klart å komme forbi bilen han kjørte forbi, før det smalt, og at sikten ikke var god nok.

– Derfor mener jeg at han må dømmes til fengsel i seks måneder og tap av førerkortet i fire år, forklarte Thiis-Evensen.

Bilder av bil i grøfta etter en frontkollisjon i Røyken i Buskerud. En omkommet, anonyme bilder.

– Skulle rekke en legetime

Ulykken skjedde i Røyken i april i fjor. 19 år gamle Frida Bjerkelund var på vei hjem fra skolen og kjørte fylkesvei 167 i Grodalen i Røyken for å komme hjem til Hurum.

Ifølge tiltalen fra statsadvokatene, var sjåføren av den motgående bilen ikke tilstrekkelig aktpågivende og varsom i det han valgte å kjøre forbi bilen som lå foran ham.

Bilen hans traff Fiaten til Frida. I det kraftige sammenstøtet, havnet bilen hennes i en skråning ved siden av veien, og Frida døde momentant.

Svein Holden

Svein Holden er tiltaltes forsvarer.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Hadde jeg holdt meg bak bilen som lå foran meg, hadde ikke dette skjedd, sa mannen lavmælt i retten.

– Jeg ønsker å ta ansvar og ikke komme unna med at jeg faktisk lå i motsatt kjørefelt.

Ulykken fanget på film

Et vitne som kjørte et godt stykke bak tiltaltes Tesla så ikke selve ulykken, men oppdaget at han hadde fanget det på videokameraet på dashbordet.

Tiltalte erkjente på stedet at det var han som hadde kollidert i Fiaten, og at han hadde kjørt mellom 85 og 90 km/t. Fartsgrensen er på 80 km/timen, forklarte aktor i retten.

– Jeg kjenner denne veien godt og visste jeg kunne kjøre forbi på en viss strekning. Derfor gasset jeg på da jeg kom til dette stedet, forklarte mannen.

Forstod ikke hva han hadde truffet

Trafikkulykke, Røyken, 260417

Bilen til Frida havnet ved siden av veien og nede i en skråning.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Men da jeg la meg ut i motgående kjørefelt og ga gass, smalt det. Jeg forstod ikke hva jeg hadde truffet. Jeg kunne ikke se noe da jeg stoppet bilen. Jeg gikk bort til autovernet og oppdaget den andre bilen i en skråning ved siden av veien, forklarte mannen før han fortsatte:

– Jeg gikk ned til den for å sjekke. Jeg følte en ekstrem sorg. Jeg tenker på den unge kvinnen som hadde livet foran seg, forklarte mannen i retten.

Knut Austad og Cathrine Thiis-Evensen

De etterlattes bistandsadvokat Knut Austad i samtale med aktor Cathrine Thiis-Evensen i Drammen tingrett.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Aktor Cathrine Thiis-Evensen sier hun tror og håper at denne saken kan få en preventiv effekt for andre trafikanter.

– Det handler om å ikke ta beslutninger som får så alvorlige følger. Det er et stort ansvar å sette seg bak rattet.