Hopp til innhold

Ber om fire års fengsel for å ha bortført tre Hallingdal-barn

– Jeg vet at barna mine ønsker å komme til Norge, sier de bortførte barnas mor til NRK.

Anonymiserte bilder av moren

Moren til de tre bortførte barna forteller at hun sliter psykisk. Hun har verken sett eller hørt fra barna sine på over ett år.

Foto: Dana Fadya Khalouf / NRK

Borgarting lagmannsrett har denne uka behandlet ankesaken hvor en mann er tiltalt for å ha bortført sine barn til Sudan. Alle tre barna var under 10 år da de ble bortført, og er født og oppvokst i Hallingdal.

Barnas mor har ikke sett dem siden de i juli i fjor ble satt på en buss fra Kairo til Sudan. Hun har heller ikke snakket med dem.

Jeg sliter psykisk, jeg sover og spiser dårlig. Jeg klarer ikke å jobbe hele tiden fordi jeg tenker veldig mye på barna.

Håper barna kommer til Norge

Moren sier hun har håp om å få hjelp fra norske myndigheter til å få barna hjem.

– Jeg håper at barna mine kommer til Norge. Det er tryggere her enn i Sudan som er helt ødelagt av borgerkrigen, sier moren.

Anonymiserte bilder av moren

Barnas mor med sin bistandsadvokat Elisabeth Brodtkorb under ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

Foto: Dana Khalouf / NRK

Senest i går fikk den tiltalte barnefaren spørsmål fra morens bistandsadvokat, Elisabeth Brodtkorb, om å skrive under på en fullmakt som kan gjøre det mulig å sende barna til Norge.

Men det ville han ikke.

Ber om fire års fengsel

Mannen er også tiltalt for vold og trusler mot kona.

Aktor Monica Hanø la fredag ned en påstand om fire års fengsel.

Dette bildet fra juli i år viser en røyksky i bakgrunnen i Omdurman. Det er fortsatt kamphandlinger i området hvor faren sier barna befinner seg.

Dette bildet fra juli i år viser en røyksky i bakgrunnen i Omdurman. Det er fortsatt kamphandlinger i området hvor faren sier barna befinner seg.

Foto: AFP

– Denne saken inneholder en del skjerpende omstendigheter. Det er snakk om tre barn som er født og oppvokst i Norge, og blitt fraktet til et land norske myndigheter fraråder reising til, fordi det pågår krigshandlinger der, sier Hanø til NRK.

Mannen nekter straffskyld og forsvarer Monica Behn Jacobsen la ned påstand om full frifinnelse.

Les også Barnas mor: – Han styrte alt

Røyken ligger tung over Nilen og Sudans hovedstad Khartoum etter at bomber har slått ned.

Født i Norge

Kvinnen og tiltalte kom fra Sudan til Norge i 2013. De hadde giftet seg i Sudan året før. I løpet av noen år fikk de tre barn.

Barna har vokst opp i Norge, har gått i barnehage og skole. De har norsk statsborgerskap og har aldri vært i Sudan tidligere.

Sommeren 2022 var familien på fem på ferie i Egypt, og tiltalte hadde sørget for en fullmakt som ga hans søster omsorgsretten til barna – og hun tok de med til Sudan. Dette skjedde mot mors vilje.

– Vi mener at mor ikke har samtykket til en slik fullmakt av ansvarsoverdragelse til tiltaltes søster, sier Hanø.

– Et lovløst samfunn

– For disse barna kan det være som om mor er død, sa psykologspesialist Judit van der Weele i retten på torsdag.

Fortsatt er det ingen som vet hvordan de tre barna har det i Sudan.

– Mulige skader kan være depresjon, vold, adferdsvansker, tilbaketrekking og søvnvansker, sa van der Weele i retten

Faren ble dømt til fengsel i tre år da saken gikk for Buskerud tingrett i våres. Han ble også dømt til å betale kona og barna erstatning. Men både aktoratet og tiltalte anket saken.

Vegard Tjørhom frå Tel Aviv i Israel.

NRKs Afrika-korrespondent Vegard Tjørhom beskriver Sudan som et land hvor alt har klappet sammen.

Foto: NRK

Da saken gikk i Buskerud tingrett i april, åpnet det seg en mulighet å få evakuert barna ut av Sudan. Norske myndigheter gjorde et forsøk på å få barna ut av det krigsherjede landet sammen med andre norske statsborgere – uten å lykkes.

NRKs Afrika-korrespondent Vegard Tjørhom forteller at det fortsatt pågår kamphandlinger i Sudan, etter at det brøyt ut krig for et halvt år siden.

– Det er også et lovløst samfunn. Hele samfunnet har falt sammen. Mange mennesker er på flukt. Flere millioner mennesker. Det setter også sitt preg på et helt samfunn, selv de stedene der det ikke er krigshandlinger, sier Tjørhom.