Hopp til innhold

Alvorlig bekymret for rasfaren i Hurum

Geologene som har undersøkt rasområdet på Filtvet i Hurum frykter det er kvikkleire i grunnen. Tre boliger er fortsatt evakuert.

Uthus gikk med i leirras

Et uthus gikk med i leirraset på Filtvet i Hurum mandag kveld.

Foto: Edgar Dehli

Det forteller lensmann Reidar Foss under informasjonsmøtet tirsdag ettermiddag.

– Geologene som har undersøkt rasstedet er alvorlig bekymret. Flere av naboene får derfor ikke flytte tilbake før tidligst neste fredag, sier Foss.

Reidar Foss

Lensmann Reidar Foss sier at politiet ikke hadde noe valg. De måtte først og fremst tenke på sikkerheten.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

Foss påpeker at også denne datoen kun er foreløpig, og at alt avhenger av hva boreprøvene, som nå skal tas på stedet, viser.

– Vi har rett og slett ikke noe valg. Vi er nødt til å tenke på sikkerhet, forklarer Foss.

– Hvor sikre er dere på denne avgjørelsen?

– Helt sikre. Spesielt med den informasjonen vi har nå. Så må vi fortløpende vurdere hva vi gjør videre, sier Foss.

Kan muligens være kvikkleire

Geologer har i dag inspisert raset og rasområdet. De har nå hentet inn en borerigg, som forhåpentligvis vil gi flere svar.

Håkon Heyerdahl

Geotekniker Håkon Heyerdahl frykter grunnen inneholder kvikkleire.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

– Dette skredet er litt mer enn en overflateglidning, det er et ganske stort skred ned i leire. Og i foten av skredet har vi observert relativt sensitiv og mulig kvikkleire, forklarer geotekniker ved Norges geotekniske institutt (NGI), Håkon Heyerdahl.

– Hvor stor er sjansen for at det raser igjen?

– Det raser litt hele tiden egentlig, men kun småras. Det du egentlig spør om er vel større skred, og det er litt vanskelig å forutsi. Dette som gjør dette svært alvorlig, er at det er antakelig, eller tilnærmet, kvikkleire nede her, sier Heyerdahl.

– Hva må gjøres i dette området?

– Ja, det må helt sikkert gjøres noen ting. Akkurat hva har vi ikke noe svar på nå. Tiltakene vil avhenge litt av hva prøvene viser, så det må vi komme tilbake til. Men det blir nok et tiltak som kommer til å strekke seg over ganske lang tid før det er ferdig, sier Heyerdahl.

Se video fra rasområdet:

Raset ved Filtvet i Hurum ble i dag undersøkt av geologer. De frykter det er kvikkleire i grunnen.

Geologer undersøkte i dag rasområdet. De frykter det er kvikkleire i grunnen.

12 evakuert

Monica Vee Bratlie

Ordfører Monica Vee Bratlie synes det var skremmende å se leirraset.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Det var mandag kveld at beboere hørte et drønn, og det gikk et 30 meter langt jordskred på Filtvet i Hurum. 12 personer i hus i nærheten ble flyttet ut av området.

Ingen personer ble skadd.

– Må evakuere familiene

Ordfører Monica Vee Bratlie, sier at de ikke tør å la familiene bo hjemme.

– Alvorlighetsgraden er såpass at vi ikke tør å la beboerne i tre av husene flytte tilbake. I samråd med geologen og politiet har man besluttet å evakuere tre av husene.

Foss, Heyerdahl og Vee Bratlie informerer beboerne

Lensmann, geotekniker og ordfører informerer beboerne om videre evakuering.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

NRK var til stede på informasjonsmøtet i dag. Der forklarte både lensmann Foss, ordfører Vee Bratlie og geologer fra NGI hva som er status. Flere av beboerne tok til tårene da de fikk beskjed om alvorlighetsgraden, og at de ikke kan flytte tilbake enda. Både geologene og ordføreren tok seg god tid til å snakke med hver enkelt beboer som hadde møtt opp.

– Der er klart at det var veldig sterkt å møte de berørte. Mange av dem tror jeg hadde tenkt at de kunne flytte hjem igjen. Og når fikk en sånn beskjed så er det klart de ble lei seg, og noen ble nok også sjokkerte, forteller Bratlie.

– Hva gjør dere nå?

– Nå må vi gjøre alt det vi kan, slik at denne situasjonen går så godt som mulig for dem. Førsteprioritet er å skaffe beboerne et sted å bo. Så må vi avvente svar fra boreprøvene, og ta det derfra, avslutter Bratlie.

Det blir et nytt møte mellom familiene, kommunen og forsikringsselskapene i morgen. Der vil det bli klart hvordan kommunen kan innkvartere de videre.

Skred Filtvet, Hurum

Det gikk et 30 meter langt jordskred på Filtvet.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK