Bannetabbe av McDonald`s

Flere småbarnsforeldre reagerer på den litt spesielle gaven ungene får med i barnemenyen.

Bente Østby

Bente Østby er en av flere småbarnsforeldre som har reagert på språkbruken i boken som McDonald`s deler ut med sine barnemenyer.

Foto: Kristin Rivrud Møller / NRK

I løpet av fire uker i høst skulle McDonald`s dele ut 1,7 millioner barnebøker i fire nordiske land gjennom sin Happy Meal for barn. I en serie på åtte bøker, var hensikten å få flere foreldre til å lese for barna sine, og øke lestelyst og forståelse.

Läsrörelsen, Sveriges svar på Foreningen Les, stod bak bokstuntet, i samarbeid med forlag, forfattere og McDonald's.

En av bøkene i serien er "Vitello får et kyss". Denne boken fikk småbarnsmor Bente Østby fra Larvik med seg hjem fra et hyggelig besøk på McDonald`s med sin snart 2 år gamle sønn.

– Jeg synes jo det var veldig positivt at de ga ut en bok i stedet for disse plastlekene. Jeg tenkte at dette var et veldig bra tiltak av dem, sier hun.

– Jeg ble litt målløs

Men da hun åpnet boken, og skulle lese den for sønnen, fikk hun bakoversveis.

Da jeg bladde gjennom boken, ser jeg plutselig at det står "faen" i første setningen på en av sidene. Jeg ble faktisk litt målløs. Det er så unødvendig. Denne boken blir gitt ut gratis med en barnemeny, og da forventer man av en så stor aktør som McDonald`s at det de gir ut er tilpasset barn, sier Østby til NRK.no.

Også flere småbarnsforeldre NRK.no har snakket med reagerer på språket i boken.

Ifølge forlaget Cappelen Damm, som har gitt ut boken, er målgruppen fra 5-9 år.

McDonald`s bør jo tenke gjennom på forhånd hva det er de ønsker å stå for

Bente Øsbty, småbarnsmamma

Mener de bør fjerne boken

Østby understreker at det ikke er det ene lille banneordet som er så forferdelig, men selve prinsippet at McDonald`s burde være litt mer grundig før de deler ut gaver med sine måltider.

– Tror du noen i McDonald`s har lest denne boken før de ga den ut med barnemenyen?

– Jeg har vanskelig for å tro at noen har lest den. Jeg håper ikke de har lest den, for å si det sånn. De burde ha et nærmere forhold til det de gir ut til kundene sine, i og med at de har millioner av kunder. Jeg håper ikke de med viten og vilje har gitt ut en slik bok, sier hun.

Nå mener hun at McDonald`s bør fjerne boken fra sine barnemenyer.

Ja, det synes jeg. Hjemme, i barnehagene og på skolene læres jo barna opp til at det er stygt å banne. Da er det jo et utrolig paradoks at man i en barnemeny fra McDonald`s får servert banneord gratis, sier hun.

– Vi beklager veldig
Kommunikasjonsdirektør i McDonald's, Margaret Brusletto

Kommunikasjonsdirektør i McDonald`s Norge, Margaret Brusletto, sier de beklager at de leverte ut barnebøker med banneord i sine Happy Meal-måltider for barn.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Kommunikasjonsdirektør i McDonald`s Norge, Margaret Brusletto, sier det er svært beklagelig det som har skjedd. Hun sier de har sendt beskjed til restaurantene i landet, om å vise skjønn når de delte ut boken.

– Det er ikke vi som velger ut bøkene. Det er det Läsrørelsens styre som gjør. Vi synes jo dette er veldig trist, og det var ikke meningen at det skulle være sånn. Vi ble klar over saken først etter at vi fikk bøkene, så vi hadde ikke anledning til å se på bøkene på forhånd, sier hun.

Men har ikke McDonald`s selv et ansvar for produktene som gis ut med menyene deres?

– Selvfølgelig har vi det. Vi prøver ikke å fraskrive oss noe ansvar her. Vi ble faktisk litt overrasket selv. Vi har vært i kontakt med de andre nordiske landene hvor bøkene er oversatt, og der har oversettelsen vært mer nedtonet enn her i Norge. Vi regnet med at et så stort forlag som Cappelen Damm, som har oversatt boken, heller ikke ville stå for slike ord, sier Brusletto.

Fjerner boken fra menyene

– Så dere legger ansvaret over på forlaget Cappelen Damm for denne tabben?

– Nei, dette er noe jeg tror vi alle må dele ansvaret for. Vi har prøvd å fikse dette, men dessverre var det ikke bra nok.

Brusletto sier hun i dag kommer til å ta kontakt med de restaurantene som fortsatt deler ut boken, og vil be dem om å fjerne den fra barnemenyen.