Hopp til innhold

«I år får du ikke julegave av meg ...»

Mens engler daler ned i skjul, stiger renta, strømprisene og matvareprisene. Det gjør frustrasjonen også, mens kontoen stadig blir mer og mer slunken. Hvordan løser du årets julegavehandel?

Julegavene på Bragernes torg i Drammen. Nå er den grønne med rødt bånd stjålet.

Blir det færre julegaver under treet i år?

Foto: Azad Razaei / NRK

  • Si din mening nederst i saken

Hvor mange julegaver skal jeg kjøpe i år? Bør jeg droppe noen? Og ikke minst, hvem?

Naboen? Barna til vennene? Fetteren din på 32? Kolleger? Bikkja?

– Man har egentlig flere gode grunner til ikke å gi gaver enn man har for å gi gaver. Miljøet for eksempel. Så er det denne pengegaloppen. Noen må gå i bresjen. Noen må sette på bremsene, konstaterer Kristine Storli Henningsen, også kjent som bloggeren «Antisupermamma».

Kristine Storli Henningsen aka antisupermamma

Forfatter og «antisupermamma» Kristine Storli Henningsen.

Den vanskelige samtalen

Én ting er å kutte ut gavene. Det andre er hvordan man egentlig skal si ifra at «øhm, du ... kanskje vi ikke bør, jeg mener, hehe, ... det er vel ... ikke nødvendig og eh ... så lurt å kjøpe gaver til hverandre i år?»

– Jeg tror mange opplever det som vanskelig. For eksempel, når barna har kommet i konfirmasjonsalder eller blitt over 18 år, skal man da fortsette å gi gaver? spør Henningsen.

Hun tror det viktigste man kan gjøre bare er «å ta det opp».

– Det er ikke så skummelt å si: «Skal jeg fortsette å kjøpe gave til deg og du til den og den?» De fleste opplever det som en lettelse.

Hun tror det er enklere å si ifra i år, enklere å få forståelse, og enklere å kutte ut. Nettopp med prisstigningen som bakteppe.

– Ja, det er lett å få dårlig samvittighet, «mine barn får kanskje mindre enn andre barn». OK, men da får du gi dem andre verdier, så vil de kanskje huske det med takknemlighet når de blir eldre, mener antisupermammaen.

Vi vil høre hvordan du har løst det. Hvem kjøper du julegaver til, og hvordan ble du enig med venner, familie - og bikkja - om hvem som gir til hvem?