NRK Meny
Normal

– Pudder-kjørere risikerer livet om natta

Offpiste-kjørere og spenningssøkere finner stadig mer ekstreme steder å kjøre, og nå har mange også begynt å kjøre om natten. Det gir redningsmannskapene hodepine.

Puddersnø

RISIKABELT: Mange er villige til å gå langt i jakten på puddersnøen.

Foto: Per Inge Fjellheim

– Uberørt puddersnø er blitt så ettertraktet, og kjørerne så mange, at det fort blir vanskelig å finne normale steder å kjøre, Vi ser at mange er villige til å gå veldig langt for å oppfylle pudderdrømmen. Det bekymrer oss veldig, sier Frode Haraldseth i Norske redningshunder.

Redningshund

Frode Haraldseth mener kjøring utenfor løypene om natta er hasardiøst.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Han er en av dem som frivillig stiller opp hvis det går galt – hvis noen skader seg eller blir tatt av snøras. Han forteller at kjørerne er villige til å gå i timevis i svært bratt og ufremkommelig terreng for å komme til de beste toppene.

– Da rekker de ikke kjøre ned før det er blitt mørkt, men det ser ikke ut til å være noen hindring, sier den erfarne redningsmannen.

Det sier seg selv at dette gir store utfordringer for redningsmannskapene.

– Dette kan være steder vi knapt klarer å ta oss fram til i dagslys, og jeg tør ikke tenke på hvordan det er i mørket. Ved snøras teller hvert minutt, og er som regel forskjellen på liv og død. De risikerer livet ved å kjøre om natta, sier han.

Mannskap fra Norske redningshunder ved snøskred i Hemsedal

Mannskap fra Norske redningshunder ved snøskred i Hemsedal.

Foto: Norske redningshunder / NTB scanpix

Mange flere

Det er etter hvert blitt så mange som ønsker finne jomfruelig snø og kjøre i terrenget utenom løypene, at risikoen for fatale hendelser har økt dramatisk.

– Det er stort fokus på pudderkjøring på nett, i skifilmer og i media, og mange flere legger turen utenfor løypene. Dermed er sjansene for at noe skal skje blitt mye større, særlig når mange kanskje ikke har så god kunnskap om rasfaren, sier Haraldseth.

Redningsaksjon Svalbard

Det kan være svært utfordrende for redningsmannskapene å lete etter savnede snøscootere om natta.

Foto: Mats Grimsæth

Ulovlig scooterkjøring om natta

Snøscooterkjøring i uveisomt terreng og nattkjøring er også i ferd med å bli et problem, selv om scooterkjøring utenfor de få spesielle løypene er strengt forbudt.

– Mange kjører likevel, og jeg er muligens urettferdig, men jeg har inntrykk av at en ganske stor andel av dem har lite kunnskap om forholdene i fjellet, og hvor det er rasfare. En tung snøscooter kan utløse ras på steder, og under forhold som kanskje er trygge for vanlige skiløpere. Og hvis de kjører om natta for ikke å bli tatt, er det ekstra farlig hvis det skulle skje noe i mørket, sier redningsmannen.

Puddersnø frister og løssnøkjørere trosser skredfaren.

Puddersnø frister og løssnøkjørere trosser skredfaren. Her fra Oppdal i 2013.