Hopp til innhold

Frykter flere boligbranner i sprengkulda

– Desember er den verste måneden uansett, sier administrerende direktør i Norsk Brannvernforening Dagfinn Kalheim.

Drammen Brannstasjon

Drammen Brannstasjon. Illustrasjonsbilde.

Foto: Masha Dundic / NRK

– Men med en lengre kuldeperiode i tillegg øker faren for boligbranner når folk fyrer på spreng for å holde varmen, fortsetter han.

– Vi så en økning i boligbranner sist januar. Da var det også en ekstra hard kuldeperiode, slik det er meldt nå, påpeker direktøren.

Dagfinn Kalheim, Adm.dir i Norsk Brannvernforening.

Dagfinn Kalheim Administrerende direktør i Norsk Brannvernforening.

Foto: Pressefoto, Norsk Brannvernforening

Overfyring for å holde stua varm kan resultere i pipebranner og brann i sikringskap. Spesielt om du har et eldre elektrisk anlegg eller ildsted som ikke har hatt tilsyn på lenge.

– Når det gjelder bruk av elektrisk varme så kan sikringene overbelastes, og i verste fall tar det fyr i isolasjonen rundt ledningene. Man må prøve å fordele strømforbruket, sier han.

– Vi må minne folk på å ta en titt i sikringsskapet jevnlig. Hvis det lukter svidd eller sikringene er varme så få skrudd ned strømforbruket og ta kontakt med en elektriker for å sjekke hvordan tilstanden er i det elektriske anlegget, fortsetter Kalheim.

– Pipa kan sprekke

Brannsjef i Vestfold Interkommunale Brannvesen Per Olav Pettersen sier at pipebranner er typisk for brannvesenet når kulda kommer.

– Vi hadde en pipebrann seinest i går i Horten. Det er en opphopning av disse brannene når det går nedover på gradestokken, sier brannsjefen.

Det er viktig å bruke tørr ved, ha ildstedet i orden og god trekk i pipa. Men istedenfor stapper folk peisen full av ved og lukker trekket. Da vil det legge seg masse sot oppover pipa som kan ta fyr.

– Pipa kan sprekke og flammene trenger inn i huset gjennom sprekkene og utvikler seg til brann, sier brannsjef i Porsgrunn, Nicolay Undertun.

Han forteller at bare i Porsgrunn har de 30 pipebranner årlig.

– Må være på hugget

Odd Ellingsen, Avd.sjef forebyggende ved Drammen Brannvesen.

Odd Ellingsen avdelingssjef forebyggende ved Drammen Brannvesen.

Foto: Masha Dundic / NRK

Avdelingssjef for forebyggende ved Drammen Brannvesen Odd Ellingsen sier at de har sett en nedgang i pipebranner i både Øvre og Nedre Eiker kommune.

– Det har sunket sakte, men sikkert siden 2006 i begge kommunene, men vi ser jo at vi må være på hugget og få ut informasjon til folk overalt. Dette skjer jo hvert eneste år når det blir kaldt, sier avdelingssjefen.

– Tilsynsavdelingen vår kan til og med gi fyringsforbud hvis folk ikke har ildstedene sine i orden, legger han til.

Kalheim i Norsk Brannvernforening sier at han har forståelse for at folk vil fyre og ha det varmt, men det handler om å fyre på en trygg måte, i motsetning til en måte hvor det handler om at det skal bli fortest mulig varmt.