Hopp til innhold

– Fire barn ønsker å vite hvor mamma er

Til høsten oppretter Kripos en ny enhet for alvorlige uoppklarte saker. Lensmann i Nedre Eiker, Torill Sorte, håper de kan oppklare Belur Sardar-saken.

Belur Sardar

I 2007 ble Belur Sardar meldt savnet. Politiet mener firebarnsmoren ble drept i 2007, men det er aldri blitt funnet noe lik.

Foto: Politiet

– Det er mange alvorlige saker der ute som ikke har endt med noen dom. Det at vi nå får en gruppe som går igjennom saken en gang til kan jo sørge for at man får en løsning. Men noe som er kanskje like viktige er at man ser systematisk på hvordan politiet jobber og at man kanskje kan få noe erfaringslæring.

Torill Sorte

Torill Sorte sier hun ofte tenker på Belur Sardar-saken.

Foto: Heidi Elisabeth Odde

Det sier lensmann i Nedre Eiker, Torill Sorte.

Forrige uke lyste Kripos ut ni stillinger til den nye «Cold case»-avdelingen som foreløpig har fått navnet «Enhet for alvorlige uoppklarte saker». Enheten skal først og fremst jobbe med uoppklarte drap og forsvinninger.

Forsvant i 2007

I mai 2007 ble Belur Sardar meldt savnet av ektemannen. Oktober samme år blir ektemannen pågrepet og siktet for forsettlig drap.

I mai 2010 henlegges saken og siktelsen mot ektemannen frafalles.

Siden den gang har politiet gjort flere søk og avhør, uten å komme nærmere noe svar. Nå håper lensmannen at dette er en sak den nye Kripos-gruppen kan ta tak i.

– Det er jo et av de uoppklarte drapene i Norge og det er klart at jeg har alltid hatt et mål om å kunne forklare barna hvor mamma er. Det har vi ikke klart. Så hvis dette kan hjelpe til med å finne noen tråder som ikke vi har sett så er det veldig bra, sier Sorte.

Tenker ofte på saken

Lensmannen sier at saken er langt fra glemt.

– Det som er spesielt er at det er en sak som mange tenker på. Det er en mor med fire små barn som har blitt borte. Og så er det jo det at hun ikke er funnet.

– Hvor ofte tenker du på den saken?

– Jeg tenker på den veldig mange ganger i løpet av en måned. Det er ikke noe all right å ha en sak der det sitter fire barn som ønsker å vite hvor mamma er, og som du ikke klarer å gi et svar.

Flere aktuelle saker

Ketil Haukaas, Kripos

Kripos-sjef Ketil Haukaas har ansvaret for den nyopprettede «Cold case»-enheten.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

Hos Kripos vil de ikke uttale seg om hvilke konkrete saker som kan være aktuelle.

– Vi har fått flere forhåndsvarsler fra politidistriktene på aktuelle saker. Når enheten er oppe og går, vil de prioritere ut ifra i hvilke saker de tror det er mulig å komme videre med, sier Kripos-sjef Ketil Haukaas.

Lensmannen i Nedre Eiker sier hun vil avvente før hun tar kontakt med Kripos.