– Begynte å planlegge begravelsen

Faren til Susanne Auke fortalte i retten tirsdag at han begynte å planlegge begravelsen til datteren etter ulykken sommeren 2009.

Susanne Auke

Faren til Susanne Auke fortalte i retten at han begynte å planlegge datterens begravelse etter ulykken.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Steinar Auke beskrev hvordan stunden opplevdes da han, kona og den eldste sønnen deres satt i kommandobilen mens politi og redning lette etter Susanne. De ble kjørt til stedet der Susanne ble påkjørt.

– Vi snakket om hvordan hun var som menneske. I hodet mitt begynte jeg å tenke på begravelsen hennes, sa far Auke.

– Jeg ble etter hvert fløyet til Haukeland Universitetssykehus. Der satt jeg alene utover kvelden, på et mørkt sykehus. Da de ropte på nødblod, kjente jeg at hjertet mitt sank. Senere sa de at hun var borte den natten. Det var hjertestans. Hvor mange dager hun lå i koma det husker jeg ikke, men det var cirka en måned. Etter hvert våknet hun litt etter litt, vi blunket til hverandre. Ett blink var ja, to var nei. Den første telefonsamtalen var veldig spesiell, med gledestårer. Fra da har det gått bedre dag for dag, sier Steinar Auke i retten tirsdag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Susanne Auke på vei inn i retten

Susanne Auke på vei inn i retten sammen med tanten Elin og faren tirsdag.

Foto: Tonje Eide / NRK

– Orker mindre

"Det går bra, men ikke alltid", pleier Susanne å si, ifølge faren. Han betegner livet deres nå som en rolig og fredelig tilværelse, og sier troen har vært med dem hele veien. Likevel har det vært tøft, og er tøft til tider, fortsetter han.

– Susanne kommer hjem fra skolen og er sliten, og hvis hun er med venner på lørdagen er hun mer sliten enn vår andre datter. Vi ser forskjell på de to, at Susanne orker mindre. Hun er mer hjemme og har omgang med venner gjennom sosiale medier.

– Hvordan har Susanne taklet alt dette psykisk? Spurte aktor.

– Hun har taklet det relativt greit. Hun sier at hun har det bra, men plutselig bikker det over. I går for eksempel, da vi snakket om at vi skulle hit i retten, da ble det for mye.

Påkjørt to ganger

Susanne Auke var kun 13 år da hun ble påkjørt av en lastebil, før hun ble påkjørt på nytt og ble hengende under bilen til en 29 år gammel kvinne.

Kvinnen er tiltalt for å ha kjørt på jenta. Hun forklarte seg i retten mandag.

Lastebilsjåføren fikk i fjor et forelegg på 15 000 kroner, og er nå ute av saken.

Susanne Auke fikk alvorlige brannskader og lå i koma i fire uker etter ulykken. Etter åtte måneder med behandling og opptrening på sykehus fikk hun komme hjem.

– Sjokk

Den 29 år gamle kvinnen som er tiltalt for uaktsom kjøring har tidligere fortalt i retten at hun trodde jenta var et hull i veien.

Kvinnen sa at bilen gjorde et rykk, men gikk så raskt tilbake til normalen. Videre fortalte hun at det hun så i veien kan ha vært en sekk, noe mindre enn en vanlig ryggsekk.

Kvinnen sa at hun helt sikkert hadde stoppet dersom hun hadde trodd at hun kjørte på et menneske.

– Fikk panikk

Hun erkjente straffskyld på to av fem punkter da rettssaken startet mandag morgen.

Videre forklarte den tiltalte at hun svingte inn veien der hun bodde, og stoppet utenfor huset sitt.

– Jeg så en sko under bilen. Jeg fikk sjokk. Jeg begynte å skrike, og jeg fikk panikk, sa hun i retten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Den tiltalte kvinnen får trøst av ektemannen

Den tiltalte kvinnen får trøst av ektemannen.

Foto: Tonje Eide / NRK

29-åringens ektemann fortalte tidligere i rettssaken tirsdag hvordan han opplevde å få en telefon fra sin kone da hun oppdaget Susanne Auke under bilen hjemme.

– Jeg hørte skrik. Hun gråt. Jeg snakket og prøvde å roe henne ned. Da jeg kom hjem så jeg en galning som løp rundt og rev seg i håret. Jeg omfavnet henne, men hun rev seg løs. Jeg klarte ikke å få kontroll over hennes følelser, sier ektemannen i retten i dag.

Til sammen er 14 vitner innkalt og det er planlagt at rettssaken skal vare til onsdag, men retten skal ut på befaring på onsdag og dermed vil trolig rettssaken holde på til torsdag.

NRK følger rettssaken.