Hopp til innhold

– Alle bør anmelde voldtekt

Det har vært en økning i antall henvendelser til voldtektsmottaket i Drammen i mai og juni i år. Målet er at alle skal anmelde, sier daglig leder.

Legevakta i Drammen

Overgrepsmottaket i Drammen har i mai og juni opplevd en økning i antall henvendelser fra overgrepsutsatte sammenlignet med tidligere år.

Foto: Anders Nielsen / NRK

De siste årene har antall registrerte henvendelser fra voldtektsutsatte til overgrepsmottaket i Drammen ligget stabilt på 70 til 80 henvendelser årlig. Men vi i mai og juni i år har det vært en vesentlig økning. Det forteller daglig leder ved legevakten i Drammensregionen, Per Magne Mikaelsen.

– Vi har hatt 48 henvendelser så langt i år, og da ligger vi an til å få bortimot 100 saker mot slutten av året. I fjor hadde vi 70 saker, sier han.

Oppsøk overgrepsmottaket og anmeld til politiet

– Hva er det første du bør gjøre hvis du har blitt utsatt for en voldtekt?

Ta kontakt med det nærmeste overgrepsmottaket. I Drammen har vi åpnet døgnkontinuerlig for alle som befinner seg i Buskerud, samt kommunene i Sande, Svelvik og Jevnaker, sier Mikaelsen.

Per Magne Mikaelsen

Daglig leder ved legevakten i Drammensregionen, Per Magne Mikaelsen, oppfordrer voldtektsutsatte å oppsøke overgrepsmottaket så raskt som mulig for å få god hjelp og sikre spor.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Han oppfordrer absolutt alle til ta kontakt selv om det er gått tid siden voldtekten.

– Det er aldri for sent å ta kontakt, for vi kan tilby hjelp på forskjellige områder, sier han.

Han påpeker også at det er viktig at alle anmelder voldtekt.

– Det er dessverre knapt 50 prosent slike saker som blir anmeldt. Målet er å få en anmeldelsesfrekvens på 100 prosent, sier han.

Viktig med sporsikring

Voldtektsutsatte får først en samtale med helsepersonell i rolige og trygge omgivelser. Deretter blir det gjort en gynekologisk undersøkelse, og det blir også foretatt en sporsikring, blant annet av DNA. Selv om Mikaelsen oppfordrer alle utsatte til å anmelde, sier han også at det ikke er et krav.

– Vil vil uansett foreta en fullstendig sporsikring og skadedokumentasjon. Vi tar vi vare på bevismateriale, slik at den dagen vedkommende anmelder overgrepet så blir dette materialet utlevert til politiet, sier han.

Annen type sporsikringen er at klær blir tatt vare på, det blir tatt bilder av blåmerker og kloremerker på vedkommendes kropp og det sikres hår og hud fra negler.