– Alt tyder derfor på at dette utbruddet skyldes et matprodukt distribuert over hele landet, sier overlege Hans Blystad i Folkehelseinstituttet til Stavanger Aftenblad.
De 15 smittede kommer fra hele landet: Rogaland, Buskerud, Akershus, Nordland, Oppland, Oslo, Troms, Vestfold og Østfold.
Nå jobber Mattilsynet med å spore smittekilden.
– Vi har intervjuet de som er blitt syke og kartlagt hva de har spist, sier Marit Lilleby Kvarme, rådgiver i Mattilsynet.
Foreløpig er det ingenting som har utpekt seg som en klar smittekilde. Å finne smittekilden i slike utbrudd er et vanskelig og tidkrevende arbeid.
– Det tar ofte svært lang tid. Og noen ganger finner vi ikke ut av det i det hele tatt.
Vanligvis er det mellom null og tre tilfeller av denne typen salmonella årlig i Norge, så 15 tilfeller er mye. Overlege Blystad i Folkehelseinstituttet presiserer imidlertid at salmonellatypen ikke er spesielt helsefarlig.
– Selv om den er sjelden, er den ikke farligere enn annen type salmonella. Salmonella i seg selv er ikke farlig. Vanlige symptomer er diare, magesmerter, kvalme og feber.