Hopp til innhold

Elleve nye fjellrever fløyet til fjellheimen

Elleve nye fjellrever ble onsdag vellykket utplassert på Hallingskarvet. I alt er det nå 199 fjellrever satt ut på tre forskjellige områder i Norge.

Fjellrev på Hallingskarvet

Fjellrevene sprang rundt og gjorde seg kjent i terrenget på Hallingskarvet.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Fjellrev på Hallingskarvet

Petter Braaten med to eksemplarer av de nye fjellrevene.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Utplasseringen av de nye fjellrevene i Lengjedalen i går var vellykket, og i alt er det nå satt ut 54 fjellrever i Hallingskarvet nasjonalpark.

– De trives og er i ferd med å formere seg, sier oppsynsmann Petter Braaten, som tror de nye individene vil finne seg godt til rette.

Dette er et ledd i et nasjonalt avlsprosjekt som blir styrt av Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) og Direktoratet for naturforvaltning.

199 satt ut

Til sammen er det totalt satt ut 199 fjellrever siden prosjektet startet. De er satt ut på Hallingskarvet i Buskerud, Dovrefjell i Sør Trøndelag/Oppland og sydlige delen av Saltfjellet i Nordland.

– Utsettingene har vært utrolig vellykket. Selv om det er en god del naturlige dødelighet blant fjellreven, har vi også registrert overraskende høy overlevelse hittil, sier forsker Nina E. Eide i NINA til NRK.no.

Får delikatesser

Med seg på fjellet har han med seg et rådyr som ble påkjørt av toget i høst.

– Den har ligget i fryseren til nå, men nå setter vi den ut til fjellreven. Den er veldig glad i alt vilt, sier Braaten.

Oppsynsmannen i Hallingskarvet nasjonalpark er sikker på at fjellreven vil trives.

– Hadde det vært opp til meg, hadde jeg trivdes godt. Jeg tror det blir et flott reveliv her.

Fjellrev på Hallingskarvet

Fjellrevene ble fraktet med helikopter til Hallingskarvet.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Kameraer overvåker

I 2009 ble det satt ut 16 fjellrev, mens det i 2010 ble satt ut 27. Noen har dødd naturlig, mens noen igjen har formert seg.

– Er du ofte oppe her oppe og ser etter revene?

– Jeg ser mest etter de 21 fôringsautomatene våre. De må vi se etter hver tredje uke. Der fyller vi opp med mat og bytter batterier på viltkameraene våre som overvåker alt sammen.

Men de ser sjeldent reven.

– Faktisk er de bare sett en to-tre ganger de siste to årene.

Fjellrev på Hallingskarvet

Påkjørt rådyr er en delikatesse i fôringsautomatene.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Kom med helikopter

Men for en liten stund var det ikke vanskelig å se dem. For med helikopter kom Roy Andersen fra Norsk Institutt for Naturforskning til Hallingskarvet med de nye revene. Og alt hadde gått bra på turen fra Oppdal.

– De som er satt ut her før trives jo veldig godt. Fjellrevene er veldig nysgjerrige, så nå gleder de seg til å komme seg ut og utforske fjellheimen.

Petter Braaten syntes det er et fantastisk syn å se revene hoppende rundt i 1400 meters høyde over havet. Men planer om ytterligere utplassering er ennå ikke klare.

– Det vet vi ingenting om, for det er noe Norsk Institutt for Naturforskning og Direktoratet for naturforvaltning styrer. Jeg gjør den lokale jobben, og det er noe jeg trives veldig godt med.

Fjellrev på Hallingskarvet

Fjellreven kommer i helikopter 'innpakket' i kattebur

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK