NRK Meny
Normal

100-åringen på Hardangervidda

Tuva turisthytte er en av de eldste, privateide turisthyttene på Hardangervidda. Lørdag feires 100-års jubileet, samtidig som vertskapet markerer at det er 40 år siden de overtok.

100 år på Hardangervidda

25. juli markerer vertskapet Peter og Aileen at turisthytta de driver er 100 år.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Det er ventet mange folk til Tuva lørdag 25. juli. I anledning dagen presenteres også en ny bok om turisthytta og dens historie av forfatter/redaktør Else Bjørg Finstad.

Aileen Flataaker er tredje generasjons vertskap på den mye besøkte hytta. Vaflene er de samme og oppskriften har gått i arv og er hemmelig.

– Det er derfor de kalles mormors vafler og oppskriften har jeg skrevet ned og lagt i en bankboks på Geilo.

Hun forteller at mange sier de kommer til Tuva for å spise vaflene og vaflene blir flittig nevnt i gjesteboka.

Stolt av historien

– Det var Gommo, altså min bestemor, sammen med mannen som startet driften her. Fra før drev de en støl. Og jeg synes det har vært veldig moro å overta driften og at hytta har vært i samme familie hele tiden.

Tuva Turisthytte

Tuva turisthytte ligger 1200 meter over havet og ble bygget i 1915.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Turisthytta er et produkt av Bergensbanen som kom i 1909, derfor markeres 100 års jubileet blant annet med en fottur fra Tuva til Ustaoset.

Og for første gangen på 40 år skal vertskapet få en hel ukes sammenhengende sommerferie. For datteren og samboeren har tilbudt seg å overta driften i en uke etter at feiringen er over.