Hopp til innhold

- Utnytter gravides sårbarhet

Forbrukerombudet og Trygg Trafikk er kritiske til bilbelter for gravide.

BeSafe bilbelte

Stor uenighet rundt effekten av HTS BeSafe sine bilbelter for gravide. Trygg trafikk mener de har liten effekt.

Foto: Helle Nielsen Estensen / Nrk

Selskapet HTS BeSafe på Krøderen produserer slike belter, og hevder de gir barnet i magen økt trygghet ved en kollisjon.

– Ikke dokumentert, sier Trygg Trafikk.

– Jeg tenker at det er noe man bør ha, at det er et sikkerhetsprodukt for mor og barn, sier Marthe Melcher. Hun har knappe sju uker igjen av sitt svangerskap og sverger til et spesialbelte for gravide når hun kjører bil. Hun føler at barnet i magen vil være tryggere med dette beltet, dersom det skulle oppstå en kollisjon.

Gravid
Foto: Helle Nielsen Estensen / Nrk

– Du får ikke bilbeltet rundt magen. Det ligger under magen ved hoftene. Så dersom det skulle skje noe får du ikke trøkken på magen.

Det er HTS Besafe på Krøderen som lager produktet Marthe Melcher bruker når hun kjører bil. Ekstrabeltet er festet i en pute som den gravide sitter på. Derfra går en sele opp og holder den nederste delen av det vanlige bilbeltet under magen.

– Ingen effekt

– Disse produktene har ingen effekt i en kollisjon, sier distriktsleder i Trygg Trafikk Buskerud, Anne Marit Jordheim.

– Vi har ingen forskning som viser at dette er tryggere for det ufødte barnet i kollisjonsøyeblikket. Det vi støtter oss på av forskning sier at de vanlige setebeltene fungerer akkurat som de skal gjøre, uavhengig av ekstrasikringen for gravide.

Hun advarer ingen mot å bruke beltet, og gir ros til spesialproduktet som øker komforten for gravide.

Anne Marit Jordheim

Anne Marit Jordheim i Trygg Trafikk

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

– Da syns man det er mer behagelig å ha på seg beltet og faller ikke så lett for fristelsen til å ta det av. For det er livsfarlig, sier Jordheim.

– Utnytter sårbare gravide

På produktpaktningen og nettsidene til HTS Besafe står det at ekstrabeltet gir nødvendig sikkerhet for fosteret ved bruk av bilbelte. Selskapet skriver hva som skjer under en kollisjon, og hvordan beltet vil være med på å hindre skader på fosteret.

Bente Øverli hos Forbrukerombudet reagerer på markedsføringen.

– Både den gravide og den andre forelderen vil alltid gå på markedsføringen som gjør at man skal være sikker under en graviditet. Man ekstra sårbar, og da skal man også være ekstra påpasselig i markedsføringen. Så jeg syns man går altfor langt hvis dette ikke har noen effekt, sier Øverli.

Bilbelte for gravide
Foto: Helle Nielsen Estensen / Nrk

Har dokumentasjon

Frank Lilleheil er produktsjef i HTS BeSafe. Han sier det er feil at produktet deres ikke har noen virkning ved en kollisjon.

– Vi har gjennomført utallige kollisjonstester med gravid-dokker både i England og USA. Vi har gjennomført kollisjonstester etter godkjenningsstandarden for sikkerhetsbelter. Vi har også mye dokumentasjon fra ulike ulykker som viser et helt annet resultat.

Han sier at han har dokumentasjon han gjerne ser at Trygg Trafikk tar en kikk på. Lilleheil mener også at fokuset på kollisjoner og sikkerhet i markedsføringen er helt riktig.

Frank Lilleheil, BeSafe

Frank Lilleheil i HTS BeSafe.

Foto: Helle Nielsen Estensen / Nrk

Nekter for utnytting

Lilleheil nekter for at Besafe spiller på den gravides vilje til å gjøre og kjøpe alt hun kan for å trygge helsen og sikkerheten til barnet.

– Vi driver informasjon og kaller ikke dette markedsføring.

Men vurderer dere å endre markedsføringen og for eksempel fokusere mer på komforten?

– Nei, vi er av den oppfatning at dette er et sikkerhetsprodukt og et komfortprodukt. Vi har ingen sterk markedsføring på dette produktet. Det ligger noe på våre nettsider og i en katalog. Vi føler at vi er ryddige i informasjonen.

Gravide Marthe Melcher er ikke overrasket over de ulike oppfatningene.

– Det er jo sånn med alt man kjøper, at det finnes forskjellige meninger om det. Men jeg liker det, det er god komfort og man kjenner ikke presset på magen som med vanlige bilbelter.

Bilbelte for gravide
Foto: Helle Nielsen Estensen / Nrk