Hopp til innhold

- Sosial kontroll hindrer underslag

Underslag i idrettslag og foreninger ryster av og til lokalmiljøer, men i det store bildet er det heldigvis lite av det, mener Birgitte Brekke, generalsekretær i Frivillighet Norge.

Birgitte Brekke, Frivillighet Norge

Sterk sosial kontroll bidrar til å hindre underslag i foreninger, sier Birgitte Brekke.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Fra tid til annen dukker det opp saker der tillitsvalgte har begått underslag fra foreningskassa. Både Mjøndalen idrettsforening og IL Drammen BUL har hatt slike saker. Men i den store sammenheng, hele foreningsnorge sett under ett, er det få underslag.

Det råder en sosial kontroll som er veldig sterk, mener Birgitte Brekke. Hun er generalsekretær i Frivillighet Norge, et samarbeidsforum for frivillige lag og foreninger over hele landet.

Les også:

Draktpenger borte

– Vi har cirka 90.000 lokale lag og foreninger rundt omkring i Norge. I Frivillighet Norge kjenner vi til veldig få tilfeller der enkeltpersoner begår underslag. Medlemsdemokratiet og den sosiale kontrollen i nærmiljøene virker svært forebyggende på den type problematikk, sier Brekke.

Sissel Olsen, IL Drammen Bul

Sissel Olsen, leder i IL Drammen BUL.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Likevel forekommer det underslag. Som for eksempel i IL Drammen BUL. der forsvant nesten 40.000 kroner, sier leder Sissel Olsen. Penger som skulle ha vært brukt til nye håndballdrakter.

– Ja, vi skulle på en cup, og pengene ble satt inn på en privat kontor for at man skulle ha oversikt over hvem som meldte seg på. Så etterlyste vi pengene, som skulle komme inn på klubbkontoen etter hvert. Men det gjorde de ikke, forteller Olsen.

MIF prøvde å rydde opp selv

Tina Brock er daglig leder i Mjøndalen idrettsforening, som til sist gikk til politiet, etter at klubben først forsøkte å rydde opp i et underslag på egen hånd.

– Kanskje det er naboen din. Kanskje det er moren eller faren til ditt barns beste kamerat. Derfor er dette fryktelig vanskelig å konfrontere, sier Brock.

Saken fortsetter under bildet.

Tina Brock, Mjøndalen IF

- Slike saker er vanskelig, sier Tina Brock, som er daglig leder i Mjøndalen Idrettsforening.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Det indikerer kanskje store mørketall.

– Altså, mørketall er jo mørke. Det er veldig vanskelig for meg å kommentere det, men så vidt vi vet i Frivillighet Norge, så er det over 90.000 lag og foreninger. De samler inn over fem milliarder kroner i gaver hvert år. De forvalter store medlemskontingenter, de forvalter offentlig støtte, og det store bildet er at dette går utrolig bra, sier Birgitte Brekke.

– Så det er et lite problem, egentlig?

– I forhold til de størrelsene vi snakker om, mener vi at problemet er lite, men det betyr ikke, at vi ikke mener at et underslag er et underslag for mye.

Les også:

Kan få kurs

Norge som nasjon er avghengig av frivillige organisasjoner, mener Birgitte Brekke. Det utføres 115.000 frivillige årsverk og det skapes verdier for 101 milliarder kroner. Åpenhet i organisasjonsarbeidet er avgjørende, derfor driver Frivillighet Norge omfattende kursvirksomhet.

– Vi tilbyr opplæring i regnskapsføring og i prosjektstyring. Vi tilbyr opplæring i styrearbeid, der vi fokuserer på styreansvaret.

– Men er disse kursene etterspurt?

– Det er en enorm etterspørsel etter våre kurs. Hadde vi hatt enda flere ressurser, så hadde vi kunnet dra tre ganger så mange steder.

– Hva skal de gjøre, de som sitter i et lite lokallagsstyre og føler at de trenger hjelp?

– De skal gå inn på hjemmesiden til Frivillighet Norge, og så skal de laste ned vår organisasjonshåndbok og en mal for hvordan man fører regnskap i små, frivillige lag og foreninger. Hvis de greier å følge det som står der, og sørger for at de driver med åpenhet, slik at folk forstår hvorfor de driver som de gjør, så er vi sikre på at det blir god organisasjonsdrift, sier Birgitte Brekke.