Vollestad synger Tveitt

- Ikke er det viser og ikke er det romanser. Per Vollestad fikk brynt seg da han spilte inn Geirr Tveitts sanger på CD.

Per Vollestad
Foto: CatchLight Fotostudio

Den mest folkekjære av 100-årsjubilanten Geirr Tveitts viser er klassikeren "Du skal ikkje sova burt sumarnatta", men vestlandkomponisten skrev mange flere sanger enn det.

- Geirr Tveitt har skrevet mange utrolig fine sanger med flotte tekster. Det er et fascinerende repertoar som hverken er typiske viser eller romanser, men kanskje et slags møtested mellom disse stilartene, mener sangeren Per Vollestad.

Tre diktere

Geirr Tveitt 1960

Geirr Tveitt ved flygelet anno 1960

Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

Han og pianist Sigmund Hjelset har vært i studio og spilt inn 20 sanger med tekster av dikterne Olav H Hauge, Aslaug Vaa og Aslaug Låstad Lygre.

- Tveitt var kresen på kvaliteten på tekstene. Da han skrev disse sangene jobbet han med dikterportretter i NRK, og trolig fikk han velge diktere selv. Bare få av sangene Tveitt skrev ble brukt i programmene, og ingen av dem har vært spilt inn på plate før, forteller Vollestad.

Korte tidsfrister

Per Vollestad

Per Vollestad besøkte Musikkredaksjonen i NRK P2 med den nye plata si i går.

Foto: Linn Bølstad / NRK

Tveitt skal ha vært kjapp i vendingen når han skrev sangene sine, blant annet skal "Du skal ikkje sova bort sumarnatta" - med tekst av Aslaug Låstad Lygre - være skriblet ned i en fei.

- Tveitt kunne hive seg rundt med korte tidsfrister, og skrev raskt når han var inspirert. Han var vel hjemme i dette stoffet, og av og til lagde han sanger med nøyaktig gjennomkomponert og nedtegnet klaverstemme, andre ganger skrev han med besifring og spilte inn med piano og gitar.

Hauge likte sangene

Dikteren Olav H. Hauge, som også er 100-årsjubilant i år, skal ha vært kjempefornøyd med Tveitts musikk til ordene, og ment at Tveitt var den tonekunstneren som forstod ham best. Hauge har beskrevet Tveitt som "Ein høg seneberr mann i svart, på same tid gamal harding og verdensmann".

- Men mange av sangene med tekster av Aslau Vaa er mine favoritter, sier Vollestad.

Hør Vollestad om Tveittsangene i Musikkredaksjonen

Les også:

Gutta på skauen slapp plate

- Sinding ble lurt av nazistene

Gå til Per Vollestads hjemmeside