NRK Meny
Normal

Fra uro til glede

For 30 år siden fikk Helge Torp høre en kassett utgitt av en indisk lærer. I Verdibørsens serie ”Forandringer” forteller Helge Torp hva dette gjorde med livet hans.

Helge Toft

Helge Toft

Foto: Janne Kjellberg / NRK

- Jeg blir alltid kalt naturjævel. Jeg har alltid vært opptatt av økologisk landbruk og naturlig livsstil. Men den indre naturen, den som er inne i hvert enkelt menneske er enda enklere og enda vakrere. Og det er mye vanskeligere å finne ord for det.
Det sier Helge Torp på Sørbråten gård inne i Maridalen.

Her i denne landlige idyllen driver Torp en besøksgård med hester, kuer og griser. Her lever han nært på naturen og årstidene med samboer og barn. Men det har ikke bestandig bare vært fred og glede. I ungdomstiden slet Torp mye med angst i forhold de store eksistensielle spørsmålene i livet.

Illustrasjonsfoto: Gård

Sørbråten Gård

Foto: www.sorbraten.no

Meningen med livet

Etter å ha forkastet barnetroen og det kristne livssynet han var vokst opp i, begynte Helge Torp å lete etter noe som kunne døyve den store tomheten som plaget ham så sterkt. Men å finne meningen med livet var ingen enkel sak.

- Jeg hadde mye uro, var rastløs og følte meg trist og tom. Selv om jeg hadde venner, var jeg veldig ensom. Selv om jeg fikk til livet på det ytre, så opplevde jeg det som hult. Jeg fant ingen glede og tilfredshet i det å leve, sier Torp.

Indisk mester

Maharaji Prem Rawat

Maharaji Prem Rawat

Foto: The Prem Rawat Foundation

Men så fikk Torp høre om Prem Rawat, også kjent som Maharaji, en indisk lærer som flyttet til USA som 13-åring for å spre budskapet om hvordan man kan finne sin egen indre fred. På 70- og 80-tallet fikk Prem Rawats lære et stort nedslag i vesten – og budskapet traff også Helge Torp.

- Det var ikke noe jeg måtte tro på eller forestille meg. Det var helt annerledes enn alt det andre jeg hadde vært borti. Det var ikke noe religiøst, oppi skyene eller noe sånt. Det var bare som en gjenoppdagelse av den gode livsfølelsen av glede og tilfredshet som jeg hadde hatt som barn. Det å være i live og å være meg var nok.

Jeg trengte ikke noe annet!

Livets gave

Helge Torp begynte å praktisere etter Prem Rawats teknikker. Og i dag, etter over 30 år, setter han seg fremdeles ned hver morgen for å finne kontakten med sitt eget liv.

- Hvis jeg ikke gjør det mister jeg muligheten til virkelig å sette pris på den gaven som livet er. Og det har jeg ikke råd til.

Serien ”Forandringer” er laget av Janne Kjellberg.

Verdibørsen i NRK P2 belyser moralske, filosofiske og religiøse sider ved livssyn og samfunnsliv. Lørdag 20/3 kl. 08.05 og søndag 21/3 kl. 17.03. Programledere er Kai Sibbern og Aase Cathrine Myrtveit.

Podkast Verdibørsen