Livets retninger

I ”Forandringer” møter du mennesker som av ulike grunner har skiftet ståsted i livet. Møt religionshistoriker og islamforsker Anne Sofie Roald.

Religionshistoriker og islamforsker Anne Sofie Roald.
Foto: Leif Johansson, Malmø Högskola

Religionshistoriker og islamforsker Anne Sofie Roald har gått en lang vei fra å være nyfrelst muslimsk konvertitt til det hun i dag beskriver som sekulær muslim.
I Verdibørsens serie ”Forandringer” forteller Roald om hva som skjedde på veien.

Konvertitt

-Jeg har selv skrevet en bok som handler om konvertitter og da oppdaget jeg at mange konvertitter ble mer katolske enn paven. Og det var sånn det var for meg også. Det var som en slags forelskelse, det noe veldig nytt og spennende.
Anne Sofie Roald møter Verdibørsen på et lite kontor på Christian Michelsens Institutt i Bergen. Som en av Nordens viktigste eksperter på kvinnespørsmål i islam pendler Roald i dag mellom Högskolan i Malmø og forskningsinstituttet i Bergen. Men i tillegg til sin kunnskap som forsker har Roald også en betydelig personlig erfaring med både islam og kvinnespørsmål.

Søkende person

28 år gammel tok Anne Sofie Roald avgjørelsen om å konvertere til islam. Den venstreradikale studenten med bakgrunn fra Kvinnefronten dekket hodet med hijab – eller sjal - og ble en strengt praktiserende muslim.
-Møtet med islam ble en kombinasjon av politisk engasjement og gudstro. Og det fascinerte meg veldig. Venstresiden var jo ellers preget av ateisme, men jeg hadde alltid vært en søkende person som lette etter meningen med livet, forteller Roald.

Vendepunktet

Ground zero

Ground zero.

Foto: Doug Kanter / Scanpix/AFP

11. september 2001 ble et vendepunkt:
Plutselig så jeg hvordan islam kunne anvendes i det ondes tjeneste. For fram til da hadde jeg bare sett på islam som det gode, forteller Roald. Terroraksjonene mot World Trade Center gjorde at hun ikke lenger trodde at det fantes èn riktig tolkning av islam, men at det fantes mange tolkninger side om side. For Roald ble oppdagelsen av ulike tolkninger særlig viktig i forhold til diskusjonene om kvinners stilling i islam. Og i 2004 tok hun sjalet av seg.

Sekulær muslim

I dag ser Roald seg som en sekulær, ikke-praktiserende muslim.
-Jeg har vært muslim i 28 år og har et sterkt følelsesmessig forhold til islam, barna mine er muslimer og jeg har gode venner som er muslimer. Jeg tror på Gud, men jeg tror ikke nødvendigvis på de systemene som hevdes å være guddommelige, sier Roald.

I ”Forandringer”, møter du mennesker som av ulike grunner har skiftet ståsted i livet. Programserien er ved Janne Kjellberg.

Les også: Møte med en katolsk agnostiker.

Les også: Fra nynazist til antirasist.

Alle intervjuene kan du også laste ned her .