Både bibelske og norrøne navn har økt voldsomt i popularitet i Norge i de senere årene. Men Jesus er det kun 52 stykker som heter. – I protestantiske Norge har man sett på det som blasfemisk å oppkalle etter Gud, sier navneforsker Ivar Utne. Han legger til at 40% av den norske befolkningen har navn med opphav i kristendommen. – Navnet vårt forankrer oss til en kultur og en religion, sier Utne.
Verdens mest brukte navn
I islam er forbindelsen mellom navn og religion enda tydeligere. - Det er anbefalt å kalle noen opp etter profeten, sier islamforsker Nora Sunniva Eggen. Muslimer følger denne oppfordringen. Derfor er Muhammed kanskje verdens mest brukte navn.
Singh og Kaur
Balwinder Kaur driver Punjabiskolen i Oslo og er bystyremedlem.
Foto: Hans Fredrik AsbjørnsenDen aller sterkeste forbindelsen mellom tro og navn finner vi i sikhismen. Her heter alle menn Singh og alle kvinner Kaur. – Våre fornavn er ofte kjønnsnøytrale. Først med Singh eller Kaur vet man personens kjønn, forteller Balwinder Kaur. Sikhismens navneskikker har sitt opphav i et ønske om likhet mennesker i mellom. Ved å kalle alle menn for Singh (Løve) og alle kvinner for Kaur (prinsesse), så brøt man med hinduismens ide om at man er født inn i en kaste.
Bevissthet rundt navn
St. Sunniva og St. Hallvar, Nidaros Domkirke i Trondheim.
Foto: UkjentEn klar bevissthet rundt navn finner man også hos de ortodokse kristne. Da presten Ole Petter Lerseth konverterte og ble døpt, tok han navnet Olav etter Hellige Olav. Barna hans heter Sunniva og Hallvar. De er oppkalt etter St Sunniva og St Hallvar. – Å gi et helgennavn er en fast skikk som vi ortodokse har, forteller Lerseth.
Navn er kultur og tro
Navnet vårt knytter oss ofte til en kultur og til en tro. For noen er navnet også et minne. Bestemoren til jødiske Mirjam Rødner døde samme kveld som hun kom til Auschwitz .– Navnet mitt er det eneste vi har igjen etter henne, sier Rødner. Den første Mirjam var søsteren til Moses. Hun var sentral i flukten fra Egypt.
Mytiske navn i fokus
Maria Mena.
Foto: Thomas Bjørnflaten / ScanpixI Verdibørsen i sommer kan du treffe Mirjam Rødner og 11 andre med et mytisk navn. Som den tidligere O L - syklisten Jesus, musikeren Maria, maleren Muhammed og naturterapeuten Frigg .Du får også historien bak navnene fortalt. Først ut er Frigg og Odin. For fremdeles får barn navn etter Skjebnegudinnen og Gude-høvdingen; han som hadde skapt verden – men forstod den ikke.
Få med deg Verdibørsens sommerserie fra 9. juli - 14. august. Verdibørsen hører du i NRK P2 lørdager kl. 08.05 og påfølgende søndag kl. 17.03.