Hopp til innhold

Sonja Henie - stjerne på is og lerret

Sonja Henie vant sitt tredje OL-gull i kunstløp den 15. februar 1936 i tyske Garmisch Partenkirchen. Hun var 24 år gammel og hadde vunnet alt hun kunne vinne.

Sonja Henie med blomster.

Nå ville Sonja til Hollywood, og turen gikk direkte var fra OL til New York. Sonja og faren Wilhelm trodde at veien til filmen lå klar. Selv om Sonjas merittliste som kunstløpsdronning var imponerende, gikk det ikke så fort og enkelt som familien hadde forventet, og pappa Henie måtte slite for å få en filmkontrakt på plass.

Filmstjerne

Sonja Henie ble filmstjerne i Hollywood

Sonja Henie studerer en prøvefilm av seg selv sammen med klipper Barbara Mc Lean.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Til slutt fikk Sonja en fem års kontrakt med Fox og ble Hollywoods best betalte filmstjerne. Det var uhørt. Sonja hadde ingen trening foran kamera. Hun snakket dårlig engelsk. Stemmen og utseendet hennes var ikke perfekt og måtte fikses på. Tennene ble rettet og nesen operert. Instruktøren fikk henne til å legge den noe mørke stemmen et par toner høyre. Hun ble markedsført med platinablondt hår og blå øyne, selv om øyene hennes egentlig var brune og håret mørkt, men slik skulle det være når man kom fra Skandinavia.

Suksess


Fra 1937 til 1958 spilte hun i 12 kjærlighetskomedier. De ble store kassasuksesser, men ikke minneverdige kvalitetsfilmer. I sin første film ”Isens dronning” som hadde premiere i 1937, hadde hun få og meget korte replikker. Hun smilte for det meste og snakket lite, og fremsto som en søt og uskyldig pike som gikk på skøyter. Fox-selskapet tjente penger, og deres reklamefolk proklamerte at aldri hadde Hollywood opplevd maken til suksess.

Hør intervju med Sonja Henie fra 1937: Intervju med Sonja Henie under hennes Norgesbesøk. i 1937.


Ved siden av filmene gjennomførte Sonja sine isshow. På en ukes oppvisninger tjente hun mer enn på en film. I tillegg håvet hun inn store inntekter fra reklame og spin-off produkter.

Barnestjerne

Video En ung Sonja Henie på isen

En ung Sonja Henie gjør kunster på isen.

Sonja fikk aldri noen normal barndom. Faren så tidlig Sonjas talent og bestemte seg for at datteren skulle bli noe stort. Han lærte henne at hun skulle trene, konkurrere og være best. Skolegang ble nedprioritert, og allerede åtte år gammel trente Sonja flere timer daglig. Hun skulle skille seg ut fra de andre konkurrentene, og vekke oppmerksomhet både med skøyteferdighetene og klesveien, og pappa Henie visste hvordan. Han drev pelsforretning i Oslo og kunne klær og kjente til motene. Han kledde datteren i fantastiske antrekk som ingen hadde sett maken til på isen.

Vanskelige valg


Selv om Sonja hadde gjort stor lykke som isdronning, filmstjerne og forretningskvinne, var hun ikke like heldig med alle sine valg. Sonja elsket store hvite pelser, funklende diamanter og glatte uforpliktende selskapeligheter. Fra dette miljøet fant hun også sine to første ektemenn, som viste seg å være umoralske playboyer.

Sonja Henie i aksjon under OL i 1936.

Sonja Henie vinner sitt tredje OL-gull i 1936.

Foto: Scanpix / SCANPIX

I begynnelsen av krigen var hun ikke interessert i å hjelpe sine landsmenn og fortsatte å leve i sus og dus i Hollywood. Etter krigen hadde nordmenn problemer med å glemme dette.

En gave til folket


Sonja kom tilbake til Norge med sin tredje ektemann, skipsreder Niels Onstad. Ekteparet samlet moderne kunst og hadde i samlingen sin bilder av de mest kjente moderne kunstnere for millioner av kroner. De bestemte seg for å donere samlingen sin og et nytt museum til Bærum kommune. Henie-Onstad Kunstsenteret på Høvikodden ble åpnet i 1968.

Norgesglasset lagde i 2009 en serie om norske velgjørere. Hør innslaget om Sonja Henie her:

I 1969 var paret i Paris for å kjøpe mer kunst. Der ble Sonja dårlig og døde i flyet på veien hjem. Norges største stjerne på is og på lerret ble bare 57 år gammel.

Den verdenskjente skøyteløpersken ble bare 57 år, men rakk å samle en rekke gullmedaljer og pokaler i sin karriere. (Fra programmet " Året 1969 - Innenrikskavalkade")

Se video: Sonja Henie revolusjonerte skøytesporten.