Turrennet for tøffinger

Birkebeinerrennet er Norges eldste turrenn, og har hatt høy status helt siden starten i 1932.

Birkebeinerrennet
Foto: Simen Sveen / NRK

Det var stor interesse for Birkebeinerrennet allerede første året det ble arrangert. Forfatteren Johan Borgen hadde testet Birkebeinerløypa for Dagbladet noen dager før løpet. Han likte løypa og konkluderte med at "fremtidens Birkebeinerløp bør bli et folkerenn med minst et halvt tusen deltagere." Dette var ett år før NRK ble grunnlagt, men Kringkastingsselskapet overførte fra rennet, og hadde strukket ledninger langt innover i løypa.

Birkebeinerrennet 1933

I 1933 lå både tempoet og antall deltakere på et helt annet nivå enn i dag. (Filmen er dessverre uten lyd)

Massekrampe

I 1933 var det dårlig føre. "Make til massekrampe i legger og lår har vi aldri sett," skrev Dagbladet, som også rapporterte at publikum langs løypene "lå fjellet innover på kne og masserte efter beste evne. Selv damer hjalp til".

Leger og advokater


I Birkebeineren "møtes de i skjønn forening - leger, advokater, skogsarbeidere og fabrikkarbeidere" skrev avisen Dagningen i 1961. En undersøkelse fra 2011 viser at over tre fjerdedeler av Birkebeiner-løperne har høyere utdannelse - og at legetettheten kanskje er større enn noe annet skirenn i verden.

"Se, der kommer en dame"

Video Birkebeinerrennet 1976

Berit Mørdre Lammedal ble i 1976 Birkebeinerrennets første kvinnelige vinner.

Først i 1976 ble det kvinneklasse i Birkebeinerrennet, etter mye motstand. Arrangørene skyldte blant annet på dårlige garderobeforhold, fortalte den første vinneren, Berit Mørdre Lammedal, senere. Hun gjennomførte rennet på en tid som hadde gitt god plassering blant mennene. Langs løypa sto kvinner og ropte "se der kommer en dame"!

To timer raskere, hundre ganger flere

I det første rennet startet 155 menn. Trygve Beisvåg fra Vålerenga fikk beste tid - 4.51.40.
Årets Birkebeinerrenn ble utsolgt på bare 18 minutter, 16 000 deltakerplasser var lagt ut. I 2010 vant Anders Aukland på 2.27.19.
Løyperekorden er på 2:24.33.