NRK Meny
Normal

Premiere for Melancholia

- Litt kjedelig teater, men fin musikk, mente Per Boye Hansen etter verdenspremieren på Jon Fosses opera "Melancolia" i Paris.

Forfatter Jon Fosse
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Per Boye Hansen

- Litt kjedelig, mente festspillsjef, styremedlem i Opera Vest og operaregissør Per Boye Hansen

Foto: NRK

Det var en fullsatt Opera Garnier i Paris som i går kveld fikk oppleve verdenspremieren på operaen "Melancholia", med tekst av Jon Fosse og musikk av østerrikeren Georg Friedrich Haas.

Avmålt Melancholia-kritikk i Paris

Mange nordmenn hadde tatt turen til Paris for å få med seg oppsetningen, en av dem var direktør for Festspillene i Bergen, styremedlem for Den Nye Opera og tidligere operaregissør Per Boye Hansen.

- Det er et fargerikt, dramatisk og spennende orkesterpartitur - veldig fin musikk. Oppsetningen vil nok også bli litt omstridt. Haas skriver ganske tradisjonelt for sangerne, og noen vil nok kanskje også som meg synes selve teateroppsetningen blir litt kjedelig, mente han.

- Godt skrevet

Solistsjef ved Den Norske Opera og Ballett, Tore Dingstad var også på premieren i går.

- Veldig typisk Fosse, og det er morsomt å se et så internasjonalt prosjekt. Musikken var jo nærmest folketoneaktig i preget - bygget på basstoner som sprer seg oppover i overtoner etterhvert. Fascinerende og veldig godt skrevet, mente han. Dingstad tviler likevel på at "Melancholia" vil trekke de store hordene.

- Dette er nok for smalt for de mange. Men for de interesserte vil nok dette være en tett og spennende forestilling, mente han.

- Jeg guider mitt publikum

Operasjefen ved Opera Garnier, Gerard Mortier er imidlertid overhodet ikke engstelig for mottagelsen blant publikum.

- Om folk i dag har problemer med såkalt samtidsmusikk er det fordi de er overforet med vulgariteter og såkalt folkelig musikk. Jeg er ikke redd for å sette opp et smalt stykke, jeg guider mitt publikum. Aksepterer ikke folk det jeg byr på - vel synd for dem, sier han. "Melancholia" er en av hans siste oppsetninger som sjef ved Opera Garnier, snart skal Mortier overta ledelsen av operaen i New York.