Nyttårstaler for 50 år siden

Har nyttårstalene forandret seg mye på femti år? NRK Gull sender nyttårstalene til Kong Olav og statsminister Einar Gerhardsen fra nyttårsaften 1957 og 1. januar 1958.

Kong Olav intervjues av NRK i 1969
Foto: Janos Csak / NRK

Overgangen til et nytt år er forbundet med både refleksjon over året som gikk og forventninger til året som kommer. Det er tradisjon at konge og statsminister deler sine betraktninger og fremtidshåp med befolkningen gjennom NRK radio.

På årets siste dag i 1957 holdt Kong Olav sin første nyttårstale som konge av Norge. Kong Haakon VII døde 21. september 1957 og Kong Olav takker i talen for den støtte han har fått av det norske folk i sorgen. Kong Olav kommer også inn på den spente politiske situasjonen i verden og sender sine ønsker om et godt nytt år til alle nordmenn ute og hjemme.

Einar Gerhardsen
Foto: NRK

Statsminister Gerhardsen talte til det norske folk 1. nyttårsdag 1958. Han tar også for seg den politiske situasjonen som rår under den kalde krigen, og ønsker et nytt år med større hell i fredsarbeid.

Gerhardsen kommer inn på den økonomiske situasjonen i Norge og handelen med det europeiske fellesmarkedet. Statsministeren slår fast at det kreves store løft i undervisningssektoren og varsler en proposisjon om 45 timers arbeidsuke. Han hilser til alle som har gjort en innsats for land og folk og sender de beste hilsener til Kong Olav og hans hus.

Gjenlyd - verden i går sendes nyttårsaften 2007 kl. 1130 med reprise 1. januar kl. 2130.