NRK Meny
Normal

Musikk fra "hjertets enfold"

- Conrad Badens musikk hadde fortjent å bli spilt oftere, mener musikkprofessor Harald Herresthal. Nå har han hentet fram komponistens orkestermusikk på CD.

Conrad Baden

- Jeg komponerer fordi det er et naturlig uttrykksbehov for meg, sa Conrad Baden.

Foto: Bergens Tidene 1966

Komponist, organist og musikkritiker Conrad Baden (1908 - 1989) var en aktiv og produktiv mann. I 47 år jobbet han som organist, først i Strømsø kirke i Drammen, senere i Ris kirke i Oslo. Og han skrev en rekke koralpartitaer, flere sonater og en lang rekke orgelkoraler.

Han markerte seg mest som kirkemusiker, og komponist innenfor dette feltet, men skrev også i alt 70 verk innenfor genre som kammermusikk, symfonisk musikk og konserter.

- Det som slår en, er at uttrykket er ekte. Skrevet av "hjertets enfold", som komponisten selv uttrykte det, sier musikkprofessor Harald Herresthal.

Ny CD med orkestermusikk

Conrad Baden (1908-1989)

Conrad Baden

I forbindelse med 100-årsmarkeringen av Conrad Badens fødsel, har Herresthal vært med på å gi ut en CD med seks av Badens i alt 20 orkesterverk. Platen har fått tittelen "Intrada Sinfonica - Conrad Baden Orchestral Works"

Musikkhistoriker og organist Herresthal mener Badens musikk hadde fortjent å bli spilt oftere.

- For eksempel har Badens Eventyr-suite en utsøkt instrumentasjon og morsomme musikalske bilder. Klarinettkonserten er sprudlende og humørfylt. Og klaverkonsertens andre sats avslører at Baden var en sann melodiker, mener han.

Strevde med tidsuttrykket

Badens musikk bør spilles mer, mener Harald Herresthal

Musikkprofessor Harald Herresthal vil løfte Badens musikk fram i lyset.

Foto: NRK

Herresthal mener Baden i perioder strevde med å finne en tidsmessig form på musikken sin. Han startet opp som romantiker, ble senere påvirket i retning av fransk neo-klassisisme og prøvde seg også, etter et studieopphold i Wien, med tolvtoneteknikk.

-På 50-tallet ble han kritisert for å være for tung og vanskelig for publikum, mens han på 60-tallet ble utdatert av de toneangivende avantgardistiske komponistene, problematiserer Harald Herresthal.

Selv var Baden konsis og ordknapp når han snakket om musikken sin.

- Jeg komponerer fordi det er et naturlig uttrykksbehov for meg å komponere, skal han ha sagt.

Hør om komponisten i Musikk i Brennpunktet: Conrad Baden 100 år