Hopp til innhold

Mats Gustafsson - Nordisk råds musikkprisvinner

Juryen til Nordisk råds musikkpris har vært på jakt etter en utøver som ”har fornyet musikken med improvisasjon som bærende innslag”. De ble enige om at Sveriges mest aktive improvisator på den internasjonale eksperiment-scenen, mottar æren og de 350.000 danske kronene.

Saksofonisten Mats Gustafsson

Som jeg ser det, finnes det ingen genregrenser å krysse lenger, sier årets vinner av Nordisk råds musikkpris.

Foto: Cato Lein

- Improvisasjon er en måte å uttrykke seg på, å uttrykke den du er, sammen med andre mennesker, og det er en gave å kunne gjøre det.

Lyd-skred i åpent landskap

Mats Gustafsson (født 1964) er saksofonist på det åpne samtidsfeltet, der jazz og rock og støy kan være noen av betegnelsene, men de stemmer likevel ikke. Nyskapende musikk har sjelden navn.

- Jeg har en sterk motstand mot å sette etiketter på musikken. Det skaper alltid en forutinntatt mening hos lytteren. Hvis man sier man spiller jazz, ja, da skremmer man bort mange unge mennesker, eller sier man rock, så skremmer man bort mange eldre mennesker. Og det er jo ikke det som er meningen, å skremme bort folk. Man vil jo lokke folk til å høre musikken!

Kompromissløs vinner

Dirigenten Petter Sundkvist

Mats Gustafssons største publikum finnes utenfor Sverige, sier dirigenten Petter Sundkvist.

Foto: Anders Alm

- Jeg har sjelden støtt på en så kompromissløs musiker, i sitt uttrykk, i sitt kunstnerskap,

sier Petter Sundkvist, svensk representant i juryen for Nordisk råds musikkpris. Han er dirigent, og driver dermed med en helt annen type musikk enn Mats Gustafsson, som slett ikke bruker noter. En slik åpenhet for forskjellige genre, har forlengst fått gjennomslag hos mange i det profesjonelle musikkliv. Nå også i juryen for Nordisk råds musikkpris.

- Men det er klar, man må åpne ørene! Det kan virke tøft, akkurat idet man møter musikken hans. Jeg tror også man skal høre ham live..

Skjæringspunktene

Hvis vi kan kalle improvisasjon en genre, er det likevel en musikkform som beveger seg fritt, og innom mange andre genre. Og akkurat der, i skjæringspunktene, var det juryen i Nordisk råds musikkpris ønsket å finne årets vinner. Men også i skjæringspunktet mellom det å være utøvende musiker og det å være medskapende musiker, eller komponist. Begrepene omformes med musikken.

Musikalsk rus

- Det handler om å sette seg i noen slags tilstand, en state of mind. Det blir som et rusmiddel, man blir litt avhengig av den kick’en man kan få, når man spiller med andre, når musikken virkelig fungerer.

Sier Mats Gustafsson.

-Man trenger ikke analysere, ikke prate om det, alle bare vet at det fungerer, det er magi, liksom, det er som en rus å havne i den tilstanden, sammen, eller i solo.

Aksept av improvisasjon

Saksofonisten Mats Gustafsson er overveldet over å ha blitt innlemmet i rekken, av de som er blitt tildelt den største prisen for nordiske musikere og komponister.

-Det var litt sjokkartet. Det var helt fantastisk. Og fremfor alt er det fantastisk for den musikkformen som jeg representerer. Og så leder det kanskje til litt mer nysgjerrighet overfor improvisert musikk og alle de nye formene som skapes.

Mats Gustafsson er vel kjent i nabolandene, men har den langt største turnévirksomheten utenfor Norden. Han er med på over 200 CD'er og spiller fast i en lang rekke musiker-konstellasjoner.

Genrefri pris

Nordisk råds musikkpris er blitt tildelt 34 ganger, første gang i 1965. Når den annethvert år går til en utøver, skal virksomheten ”preges av nyskaping på et høyt kunstnerisk og håndverksmessig nivå”, ifølge musikkprisens bestemmelser.

Det er ingen begrensninger med hensyn til genre, men Nordisk råds musikkpris har likevel bare fire ganger tidligere gått til en musiker fra den ikke-klassiske leiren. Bassisten Niels-Henning Ørsted Pedersen fikk prisen i 1991, artisten Björk i 1997, trompeteren Palle Mikkelborg i 2001 og artisten Mari Boine i 2003.

Prisen blir overrakt under Nordisk råds sesjon i København i november.

Møt Mats Gustafsson i Musikk i brennpunktet, NRK P2, onsdag 1. juni kl. 21.03 – 22.00