Gylden kantarellsuppe – en klassiker gjennom alle programmene, ringblomst-terte og gylden steinsopplikør står på menyen når de tre matglade damene i Naturens verden byr på gylden søndag.
Gylden kantarellsuppe er blant matsprellene i Naturens verden. (Foto Inger-Lise Østmoe)
Gylden kantarellsuppe
500 g friske, rensede og snittede kantareller (40-50 g tørket sopp, vannet ut 30-60 min på forhånd, bløtevannet brukes)
2-3 revne gulrøtter, 1 stor tomat
1-2 ss smør, 1 liter buljong (terning)
salt, støtt safran eller karri.
Fres de rensede og skårne kantarellene med grønnsakene et par minutter i smør. (Brukes karri, røres dette inn i smøret først). Spe med buljongen. La det hele syde under lokk ca 20 min. Smak til med salt. Brukes andre krydder som safran eller gurkemeie, tilsettes dette nå for å få fin gul farge og fyldig aroma.
Steinsopplikør
- Bruk kun perfekt sopp av fast, ung kvalitet
ca 200 g steinsopp
5 dl 60 % sprit
150-200 g farin
2 glass trrr hvitvin
Rens soppen nrye og del den i skiver som legges i sen krukke. Hell over sprit og la trekke i 5-6 uker pD mrrkt sted. Filtrer og kast soppen. Lrs opp sukkeret med et glass varmt vann og og bland det sammen med sprit og hvitvin.
Ringblomst-terte
Om høsten (eller kusymrepai om våren)
1 neve ringblomster (kusymre om våren)
2 ss mandelspon
2 ss maisenna
1,5 dl hvitvin (du kan bruke mozell eller lignende)
en stor klype safran
2 ss sukker
ekstra blomster til pynt
Et ferdigstekt paiskall, eller du kan bruke vafler som legges lagvis med fyllet:
Ha mandler og rismel i en kjele, tilsett vin og rør om mens du varmer forsiktig opp. Rør inn safran, salt, sukker, eller honning. La surre til det tykner. Ha på lokk og surre videre i 20 min. Ha i litt mer vin hvis det blir for tykt, blandingen skal være som en pudding.
Ta kjelen fra varmen, napp kronbladene av ringblomstene (fjern det grønne begeret på kumsymre) og bland halvparten i massen som helles over i paiskallet, fordel resten av blomstene over. Serveres varm eller kald med pisket kremfløte og friske blomsterblad som pynt.
Program 8 – 7 august - Gylden søndag