Innhold og oppskrifter for festmiddag i sort og hvitt:
· Svartpasta med hvit saus
· Pizza i sort og hvitt
· Skogheksas Special
Svart trompetsopp er siste ingrediens i Den Blå Krukka (tas opp etter 1 uke)

Inger-Lise Østmoe t v, Anne Siri Brandrud og Kari Bay Haugen avslutter sine matsprell i Naturens verden med festmiddag i sort og hvitt. (Foto: NRK)
Svartpasta med hvit blomstersaus
Hakk en løk fint sammen en stilk stangselleri og en liten persillerot. Surre dette sammen med 2 ss olje og 1 klatt smør. Tilsett kronbladene fra en stor hvit nellik eller rose.
Sleng i 1/2 glass tørr hvitvin og la det fordampe over svak varme. Rør inn 2-3 ss hvetemel, unngå å få klumper. Så heller du i en god øse med varm kraft eller buljong. Smak til med salt, pepper og evt muskattnøtt, og kok videre 30 minutter over svak varme.

Svart og hvitt er fargene og svart pasta blant ingrediensen i festmiddagen. (Foto: Inger-Lise Østmoe)
Straks før du tar gryta av varmen røres inn kronbladene fra nok en nellik eller en rose. Kok 400 g svart pasta, la renne av og hell over på serveringsfat, fordel sausen over og strø tilslutt over kronbladene fra en tredje nellik eller rose. Server!
Eksotisk svart-hvit pizza
Lag bunn etter eget ønske, gjerne tilsatt knust, tørket mørk sopp (svart trompetsopp er topp!) og/eller svartkarve, svartkummen (Nigella sativa)
Fyll I – svart saus
La syde noen minutter i olje følgende krydder knust i morter: 1 ss korianderfrø , 1 ts svartkarve og 1 ts ajwan carom seed (eller 2 ts oregano)
Tilsett deretter : 1 hakket rødløk. 3-5 hakkede hvitløksbåter, 1 boks hakkede tomater, 3 ss tomatpuré, 2-3 ts Fungi Sorte Dråper, 1 stk svartlilla paprika hvis du finner det i butikken. Juster med salt og peppertype etter smak. La det småkoke.
Imens forvelles i ca 10 minutter 3-5 unge storskjellpigg (= skjellpiggsopp) i rikelig med vann, Hell av vannet og del soppen i småbiter som has i pizzasausen og koker med noen minutter. Har du ikke denne soppen, kan du bruke tørkete svarte sopptyper fra innvandrerbutikkene, eller svart trompetsopp/tørket sandsopp.
Fyll II – hvit saus
1 boks cottage cheese kjøres i blender sammen med 3-4 ss kesam eller rømme.
Evt kan du bruke bare hvit ost alene, f eks rikelig med revet Balsfjord (geit).
Fordel svart og hvitt fyll over pizzaen i pent mønster, f eks striper eller ruter eller trekanter. Stek pizzaen som du pleier, f eks 15-20 min på 275 grader.
Skogheksas Special
På skiver av pumpernickel eller annet svart rugbrød legges hvite nyrebønner fra boks, lunet på forhånd. Toppes med smørstekt og Fungi-tilsmakt svart trompetsopp eller annen mørk sopp (skrubb, tørket sandsopp, modne sjampinjonger).
Program 10 – 21. august 2005 – Festmiddag i sort og hvitt.