Damene i Naturens verden i NRK P1 gleder seg til å ete sin gule yndlingsrett: Frityrstekte blomster med håndtak.
Dagens salat blir selvsagt gul og som aperitif og leskedrikk drikker de en strålende gul og nydelig saft av løvetannblomst.
Lag en pannekakerøre og plukk blomster av løvetann, asters, nellik, vinterkarse, squash eller gresskar - og friter. (Foto: Inger-Lise Østmoe)
Til søndagsmiddagen anbefales nedlagte (syltede) knopper og blomster av løvetann. Gule blomster fylles i Den Blå Krukka: Løvetann, vinterkarse, gul stemor, krysantemum
Deilig løvetannblomstsaft. (Foto: Inger-Lise Østmoe)
Frityrstekte blomster
100 g hvetemel, 1 klype salt, 1 egg, 1,5 dl melk
Eksempel: Blomster av løvetann, asters, nellik,
vinterkarse, squash, gresskar, blomkarse osv
Lag en pannekakerøre av mel, salt, egg og melk og la den få svelle 30 min. Hvis nødvendig, vask blomstene og eventuelle blader, og la en god bit av stilken være med – som håndtak!
Tørk godt av, ellers vil vannet gi sterk sprut i frityrgryta eller pannen. Dypp blomstene i røra mens du holder dem i stilken (håndtaket).
Dypp blomsten i varm matolje i en gryte eller panne – vi anbefaler norsk kaldpresset rapsolje – og stek blomsten gylden. La renne av seg på absorberende papir og klipp av stilkene.
Gul salat
På en seng av unge løvetannblader eller annet salatgrønt legges biter av gul og orange paprika, ananas, appelsin/klementin, melon, banan, hvitkål, gul ost. På toppen gult blomsterdryss, f eks av vinterkarse og stemor.
Overhelles gul dressing etter smak. Eksempler: 1) Appelsinjuice med ørlite finhakket løk og salt/pepper. 2) Samme dressing tyknet med kesam eller yoghurt. 3) Rømme tilsatt rikelig med det gule av løvetannblomster, tilsmakt med Fungi soppekstrakt.
Nydelig blomsterdrikk av løvetann
3 liter løvetannblomster, helst uten det grønne
4 liter vann, 3 sitroner i skiver, 1,75 kg sukker
Vannet kokes med blomstene. La det trekke på kjølig sted i 12 timer. Tilsett sukkeret og sitronskivene. Rør i saften en gang i blant. La det stå tildekket på kjølig sted i 2-3 uker. Fjern evt skum. Sile og hell over på rene flasker. Oppbevares kjølig eller fryses. Kan fortynnes med litt vann eller farris.
Program 2 - søndag 26. juni 2005 - gul søndag med fokus på løvetann.
Fatet fullt av frityrstekte blomster med håndtak. (Foto: Inger-Lise Østmoe)