Hopp til innhold

Gjestebud for Hellig Olav

Olsokaften ble feiret i Erkebispegården med riddere, mat og musikk.- Her kan vi gjøre historien levende, sier festivalsjefen.

middelaldermusikere

Musikere fra Stockholm skapte middelalderstemning.

Foto: Torkil Baden / NRK

Bildereportasje St. Olavs gjestebud, Herresalen i Erkebispegården 29. juli kl.17-23.

- Det er første gang Herresalen i Erkebispegården er blitt åpnet for et slikt arrangement. Her er det bare de mest offisielle tilstelningene som slipper til, sa festivaldirektør Randi Wenche Haugen i direktesendingen i Sommeråpent i NRK1.

Og hun tilføyde at et slikt gjestebud er kommet for å bli og kan gjøre historien levende.

Kostymering

Det begynte med påkledning. Siv og Stein Ræstad får middelalderdrakt av Ola Rørvik (til v.), frivillig medarbeider ved Olavsfestdagene. Gjestene skal utgjøre kongens hoff.

Foto: Torkil Baden / NRK

Ridderturnering

Først er det ridderturnering, ett av de mest populære innslagene ved festivalen. Hvert år kommer gruppen Jamtlandicum fra Jämtland med tretti mennesker til Trondheim og har turnering hver ettermiddag.

Foto: Olavsfestdagene

Ekte middelalderbryllup under ridderturneringen: Hanna og Mathias Sundbäck, prinsesse og ridder, ble viet av sjømannsprest Lars Frisk som erkebiskop.

Erkebiskopen

Erkebiskopen som bryllupsprest

Foto: Torkil Baden / NRK
Brudeparet

Brudeparet

Foto: Liv Baden

Entre

Etter ridderturneringen inviteres hoffgjestene inn i Herresalen i Erkebispegården.

Foto: Torkil Baden / NRK
Jomfru Lisa

Ridderen har valgt sin jomfru, Lisa Risnæs Alvestad fra Sunnmøre, student i Trondheim.

Foto: Torkil Baden / NRK
Pilegrim Mari Ann

Mari Ann Ree fra Melhus kom rett fra pilegrimsvandring, 30 mil på to uker.

Foto: Torkil Baden / NRK
Festivalsjef i middelalder

Festivalsjef Randi Wenche Haugen intervjues på direkten i Sommeråpent i NRK1

Foto: Torkil Baden / NRK
Sjefskelner Siriann

Endelig mat: sjefskelner Siriann serverer havregrøt kokt på vann og med rosiner og salvie - nydelig!

Foto: Torkil Baden / NRK

Kongen får mat

Kongen får mat av kjøgemester Inge Johnsen fra Trondheimsrestauranten Sans og samling. Etter grøt vanket det innbakt laks og kylling og oksestek.

Foto: Torkil Baden / NRK
Gjøglere

Gjøglere utfylte ventetiden, som kunne falle lang mellom innslagene. Selv om det het 'St. Olavs gjestebud' og på olsokaften, glimret hovedpersonen med sitt fravær. Men til å være første gang var dette olsokpartyet en lovende begynnelse på kulinarisk kultur.

Foto: Torkil Baden / NRK