Hopp til innhold

Feirer ti år med kirkemusikk

Nytt storverk av Gisle Kverndokk, internasjonale topporkestre, og presentasjon av nybygget orgel. Oslo Kirkemusikkfestival har ti års jubileum i år.

London Händel Orchestra and singers

London Händel Orchestra and singers framfører Messias under jubileet.

Foto: Lars Flydal

Bente Johnsrud

Festivalsjef gjennom 10 år, Bente Johnsrud.

Foto: Presse

Fredag 5. mars ønsker initiativtager, direktør og kunstnerisk leder for Oslo Kirkemusikkfestival Bente Johnsrud publikum velkommen for 10 gang. Jubileumsåret feires med blant annet lovsanger, såkalte "Te deum", fra ulike epoker i musikkhistorien.

- Vi trekker linjene fra urkilden, gregoriantikken, og fram til vår egen tid, med å framføre "Te deum" i ulike historiske varianter. Den aller nyeste blir en urframføring av Gisle Kverndokks bestillingsverk for kor og orkester. Vi har også et annet bestillingsverk, av Bugge Wesseltoft og tunisiske Dhafer Youssef, som har både en kristen og muslimsk tilnærming, forteller Johnsrud.

NRK P2 gjør opptak av flere av konsertene, foruten Kverndokks "Te deum" også bl.a. åpningskonserten med det franske tidligmusikkensemblet Le Concert Spirituel, og en konsert med Händel-arier med det italienske barokkensemblet Accademia Bizantina og sopranen Roberta Invernizzi (se full oversikt over sendinger nede i saken).

Accademia Bizantina

Italienske Accademia Bizantina deltar også på årets festival - her fra en tidligere konsert.

Foto: Stein Eide / NRK

Vil ha flere til kirken

Da Johnsrud startet festivalen for ti år siden, hadde hun lenge båret på et ønske om å få flere folk til kirken.

- Jeg brenner for det kirken står for, og i vår sekulariserte tid tror jeg folk kan trenge et rom for åndelighet, spiritualisme og rom for refleksjon på en ikke-kommersiell arena. Vi underholdes så mye, og jeg vil gi noe annet. Og rent musikalsk representerer kirkemusikken et enormt materiale, fra middelalderens gregorianikk og frem til i dag. Her i Norge er det mange som ikke er så vant til å gå i kirken, og jeg vil vise dem at det er mye mer enn julekonserter som kan glede dem, sier en engasjert festivalsjef.

Händel en påle i programmet

Komponisten Georg Friedrich Händel har vært framført på festivalen gjennom alle de ti årene, og nå i jubileumsåret står både Messias og konsertarier på programmet.

- Vi har holdt fokus på Händel av flere grunner. Jeg har kontakt med Laurence Cummings som forsker på musikken hans i London, og i tillegg behandler Händel de religiøse temaene på en fin måte. Han en jo også komponist folk kjenner til, men kanskje uten å vite om bredden i det han har laget. Han har faktisk skrevet en 17-18 sakrale oratorier og mange av dem er lite fremført. Da er det fint å vise det frem - men nå i jubilumsåret blir det altså Messias.

Tidlig planlegging

Det er Johnsrud selv som setter sammen festivalprogrammene, og nå like før jubileumsfestivalen starter, er hun allerede i gang med å planlegge festivalen om to år. 2011 er allerede i boks.

- Jeg må jobbe langsiktig for å få tak i de beste musikerne, de inngår avtaler lang tid i forveien, sier hun. - Og det har kanskje vært den største utfordringen gjennom disse ti årene - jeg må jobbe langsiktig, mens økonomi og statsbudsjett blir klart år for år. Og økonomien må holde, der er jeg fast, sier hun.

Et av de prosjektene hun jobber med for kommende år, er en scenisk oppsetning i kirkerommet.

-En drøm jeg ikke har fått realisert enda, er å utvikle kirkerommet til en arena for fremføring av musikk teater, som en scenisk fremføring av et oratorium. Ideen har jeg jobbet med i lang tid, men det krever mer langsiktige økonomiske rammer enn de vi har i dag. Jeg har dessuten enda til gode å oppleve en god scenisk oppsetning i et kirkerom, men det er en kunstnerisk drøm jeg har!

- Fått kirkemusikken ut av ghettoen

NRKs anmelder Torkil Baden har fulgt festivalen siden oppstarten, og mener den har hatt viktig betydning for kirkemusikken.

- Det er en stor festival, som absolutt har bidratt til å få kirkemusikken ut av ghettoen. Den er et kraftttak som mobiliserer ressurser på et felt som ellers i året i stor grad sover, sier han. - Festivalen har også holdt lojalt og fast på sin profil som både nyskapende og tradisjonsbevarende, med nye bestillingsverk og gamle komponister som Georg Friedrich Händel som påler i programmet, sier Baden.

LES kommentar: Kirkemusikken ut av ghettoen?

Sendinger i NRK P2:


Fredag 12. mars kl. 19.30: Te deum av Gisle Kverndokk - uroppførelse
Det Norske Solistkor og Oslo Strykekvartett
Dir.: Grete Pedersen
Fra Margaretakyrkan

Lørdag 13. mars kl. 19.30:
Messias av Händel
London Händel Orchestra and singers
Dir.: Laurence Cummings Direkte fra Trefoldighetskirken kl 19.30

Søndag 14. mars kl. 19.30 (del 1) og søndag 21. mars kl. 19.30 (del 2): Händel-arier med det italienske barokkensemblet Accademia Bizantina og sopransolist Roberta Invernizzi.

Fredag 19. mars kl. 19.30: Orgelkonsert med Inger Lise Ulsrud
Innvielse av nytt orgel i Uranienborg kirke, Norges største orgel.

I tillegg gjør NRK P2 opptak av åpningskonsert med det ledende franske tidligmusikkensemblet Le Concert Spirituel med dirigent Hervé Niquet i Trefoldighetskirken. Denne konserten settes opp i Musikkantikk i løpet av våren, og byr på musikk fra Ludvig XVs Frankrike.

Vi tar også opp konserten med Kringkastingsorkestret og Sølvguttene, der de framførKORK
Te deum av Charpentier
Sølvguttene og Kringkastingsorkestret
Dir.: Peter Silvay
André Campra (1660-1744) og Jean Gilles (1668-ca. 1705) var to av Frankrikes mest betydningsfulle komponister i overgangen mellom det syttende og det attende århundre, og hadde begge røtter i Provence. Konserten gir et spennende innblikk i sakral musikk fra slottskapellet i Versailles. Vi får høre Te Deum og Deus in nomine av Campra, samt Gilles’ svært vakre Requiem. Le Concert Spirituel består for anledningen av orkester og kor med fire solister