Hopp til innhold

Krig og erotikk forent i skjønn sang

Bellinis opera Puritanerne handler om krig, kjærlighet og vanvidd. Hør Joan Sutherland og Pavarotti i sagnomsust parsang fra Metropolitan i 1976.

Sutherland og Pavarotti i Bellinis Puritanerne
Foto: Osamu Honda / AP

I september sender NRK P2s Lørdagsoperaen historiske oppsetninger fra the Metropolitan Opera i New York. Lørdag 27. september er turen kommet til en legendarisk forestilling av Bellinis opera Puritanerne, med Luciano Pavarotti og Joan Sutherland i toppform i hovedrollene.

Pavestrid

Handlingen foregår i Oliver Cromwells dager. Cromwell, militær leder, var en sterkt religiøs puritaner som mente at hans tap og seire ble styrt av Gud. Denne striden slår ned i slottet til den skotske general Walton, som har en datter som er vilt forelsket i ridderen Arturo Talbo, som sympatiserte med katolikkene.

Mellom puritanere og katolikker

Operaen begynner med at slottsherrens datter Elvira er redd for å måtte gifte seg med Riccardo, som er på puritanernes rette side og forelsket som bare det. Men Elvira vil ha den mer katolsk orienterte Arturo, og Riccardo avfinner seg med det på ridderlig vis. Så når Arturo kommer til gårds, får han en strålende velkomst. Han kommer med store gaver, blant annet et vakkert brudeslør.

Brudens far kan ikke delta i datterens bryllup fordi han skal føre en fange til London. Fangen er mistenkt for å være spion. Da hun blir overlatt alene med Arturo, forteller hun at hun er enke etter den henrettede kongen Charles I. Oppdager de dette, vil hun raskt miste hodet hun også.

Ridder Arturo mister hodet på sin måte. Han smugler dronningen ut av borgen i skjul av det vakre brudesløret han har brakt inn i borgen.

Da folk oppdager at Arturo har hjulpet fangen å flykte, er dommen klar: han må henrettes. Denne nyheten får Elvira til å miste besinnelsen. Hun virrer rundt med ustelt hår og blomster over hele seg, og synes hun hører Arturos elskelige stemme inni seg. Broren hennes søker hjelp hos Riccardo. Hvis Arturo blir drept, vil det ta livet av henne.

Reddet av Oliver Cromwell

Tre måneder etter klarer Arturo å komme seg usett inn i en hage i nærheten av der Elvira holder til. I møtet kommer Elvira til sans og samling igjen. Og Arturo får forklart hvorfor han stakk av. Men den ustabile Elvira blir skremt av lyden av trommer, og roper på hjelp. Soldater stormer inn i hagen, og gjenkjenner Arturo. Elvira vil dø sammen med Arturo.

Men før det skjer, kommer det en melding om at Cromwell har seiret, og det er utstedt generelt amnesti. Folk kan bare ønske Elvira og Arturo lykke til.

Minneverdig framføring

Elviras rolle topper det romantiske repertoar, og blir sunget av Joan Sutherland i lørdagsoperaen i P2, som er en gjentagelse av suksessoppsettingen på Metropolitan i New York i 1976. Da var hun på topp. Med seg har hun Pavarotti i storslag som kjæresten Arturo.