Rød søndag i Naturens verden – bare søtt og rødt!
Innhold og oppskrifter:
· Rosenmarmelade
· Sommerdessert med roser
· Valmuelikør med bringebær
· Krystalliserte røde blomster
Bringebær, roser og valmuer legges i Den Blå Krukka
Bringebær - en fantastisk ressurs som finnes både vilt - og i hageutgave. (Foto: Inger Lise Østmoe)
Rosenmarmelade
(alle roser kan brukes, også rynkerose, nyperose)
- Obs! For å ta best mulig vare på aroma og smak må det ikke koke for lenge, marmeladen blir derfor noe tynn.
1 liter røde rosenblad
1 liter vann
saften av 1 sitron
1 kg sukker
Fjern alle insekter og ha rosenblad i vannet og kok forsiktig i 15 min. Hell over i en bolle og la avkjøle. Sil rosensaften tilbake i kjelen, og ta vare på rosenbladmassen. Hell sitronsaften i væsken som straks antar en blekere rødtone, hell deretter i sukkeret. Rør over svak varme til sukkeret er oppløst, legg rosenbladene tilbake i væsken og la koke opp. Kok kraftig i 10 minutter, ta kjelen av varmen og fordel marmeladen på varme, tørre og rene glass som korkes tett. Alternativt fryses blandingen.
Deilig til importerte jordbær (de norske trenger jo ingenting!), iskrem og andre desserter, f eks: Skjær inn 4 ss rosenmarmelade i en stor bolle vispet krem (uten sukker) og server til jordbær, fruktsalater, hermetisk pære, fersken osv.
Elegant sommerdessert
- Serveres i høystettede glass, garnert med kandiserte røde roser.
1/4 liter kremfløte
1 ss cognac eller valmuelikør (kan utelates)
4-5 ss rosenmarmelade
Pisk kremen lett, rør inn cognac/likør og pisk videre. Fold inn marmeladen og fordel kremen i 4-6 glass. Settes kjølig før servering.
Valmuelikør
Plukk inn en god bukett røde valmuer. Napp av kronbladene og legg dem på Norgesglass e.l. med tett lokk. Tilsett 300 g bringebær og 200 g jordbær. Knus bærene med tresleiv for å dra ut saft og aroma. Fyll opp til det dekker med vodka eller 40-45 prosent sprit. Skru lokket godt til.
Rist skikkelig og la krukka hvile på mørkt sted en måneds tid. Filtrer massen og tilsett likøren 3-4 ss sukker. Hell likøren over på flaske. God å drikke, fin som saus over desserter.
Krystalliserte røde blomster
Roser, valmuer, nellik, geranium, blodstorkenebb.
Stivpisk eggehvite med litt rosenvann (eller -te trukket på rosenblad)) og dekk blomsterbladene med dette. Dyppes i melis og får tørke over natten. Pinsett, liten pensel og tålmodighet er nødvendig. Brukes som pynt til kaker og desserter.
Program 7 – 31. juli 2005 kl 08.07.