NRK Meny
Normal

Truls Mørk og TrondheimSolistene

Hør konserten med stjernecellisten og de unge trønderne fra Nordland Musikkfestuke.

Cellist Truls Mørk
Foto: Presse

Skuffelsen var stor både for festivalpublikum og P2-lyttere da Truls Mørk meldte sykdomsforfall til konsertene sine under Oslo Kammermusikkfestival i august (LES: Mørk avlyser konserter ).

Fullsatt Bodø Domkirke

Men nå får radiolytterne muligheten til å oppleve stjernecellisten i det aller siste opptaket han gjennomførte i sommer. Under Nordland Musikkfestuke gjennomførte nemlig Truls Mørk sin foreløpig siste konsert, som var et samarbeid med TrondheimSolistene.

7. august fylte de Bodø Domkirke til randen, og framførte musikk av Nils Henrik Asheim, Carl Philipp Emanuel Bach og Peter Tsjaikovskij. Og P2 var der med sitt flunkende nye, rullende studio av en lydbuss.

- Emosjonell musikk

Carl Philipp Emanuel er sønn av Johann Sebastian, og gikk sin egen vei musikalsk, mener Mørk.

- Carl Philipp tilhører Sturm und Drang-komponistene og søkte etter ekstremiteter. Han ønsket å uttrykke sin sorg i musikk, noe som ikke var så vanlig i barokken. Dessuten har Carl Philipp sjelden lange uavbrutte linjer i musikken, han bringer alltid inn konflikter, og bruker dissonerende akkorder og rytmikk for å holde oppmerksomheten vår hele tiden, mener Mørk.

HØR: Mørk om TrondheimSolistene og far og sønn Bach

I barndommens by

For cellisten innebar Bodøbesøket også et gjensyn med barndommens gater. Mørk bodde et helt skoleår i byen, og hadde en skolevei som har festet seg i hukommelsen.

- Det var et stort slakteri der. Hver gang jeg gikk til skolen, ble det brakt inn kuer og sauer som skrek noe helt vederstyggelig. Jeg har aldri glemt de grusomme skrikene. Også bodde vi ved enden av rullebanen, og hver gang jagerflyene tok av og landet, ristet og dirret det i skapene i hele huset, minnes han.

HØR: Mørk om barndomsminner fra Bodø

Hør konserten i Musikkmanesjen i NRK P2 fredag 5. september klokka 19. 30

Programleder Mari Tvedt