- Kammermusikk var et skjellsord

Arve Tellefsen ville bedre kammermusikkens dårlige rykte. Fredag åpner han Oslo Kammermusikkfestival for 20 gang.

Arve Tellefsen
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

- På 80-tallet var jo kammermusikk nærmest et skjellsord, og begreper som finkultur og denslags ble hyppig brukt. Og bare menigheten, en 40- 50 allerede frelste mennesker, kom på konsertene. Da tenkte jeg at dette må jeg gjøre noe med, sier Tellefsen. Svaret ble å starte festival, og hovedstaden ble valgt som festivalsted på grunn av publikumspotensialet og medieoppmerksomhet.

Hør Arve Tellefsen om oppstarten av Oslo Kammermusikkfestival

Les Torkil Badens kommentar: Arve for 20.gang

Den unge Truls Mørk

Truls Mørk

Cellist Truls Mørk spilte på åpningskonserten for 20 år siden, og spiller i jubileumsåret.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Den aller første konserten under overskriften Oslo Kammermusikkfestival ble arrangert på Akershus Festning, og på podiet satt den unge lovende cellisten Truls Mørk og spilte solosuite av Bach.

- Samme cellist og samme toner skal åpne den 20 festivalen - men likevel annerledes - Mørk er jo blitt tyve år eldre han også, smiler Tellefsen.

Gir unge sjansen

En annen viktig drivkraft for Tellefsen har hele tiden vært å gi unge artister mulighet til å møte et stort publikum.

- Og for ca ti år siden begynte vi også å tenke på de unge komponistene. I 1999 invitere vi for første gang unge komponiststudenter til å få verkene sine framført av toppmusikere.

I et samarbeid med Oslo Sinfonietta holdes fortsatt hvert år en konsert med musikk av unge komponister.

Gode besøkstall

Tellefsen har de siste årene kunnet glede seg over gode besøkstall for festivalen, men innrømmer at det fortsatt er et lite stykke igjen før kammermusikkens rykte som snobbete er helt fordrevet.

- Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte - det kritiseres jo også at det er for mye grått hår blant publikum. Jeg synes det er flott at folk med grått hår går på konsert, her er alle hårfager og kjønn hjertelig velkomne. Folk mener jo også at det er kjedelig å gå på klassiske konserter fordi man ikke kan spise pølse eller drikke øl - for meg må man gjerne spise pølse bare man ikke forstyrrer musikkopplevelsen, sier Tellefsen.

Åpning direkte på P2

Fredag 15. august sender NRK P2 åpningskonserten for Oslo Kammermusikkfestival direkte klokka 19. 30

Musikk av Bach, Messiaen, Ravel, Sjostakovitsj

Musikere: Truls Mørk (cello), Ingrid Kapelle (sang), Håkon Austbø (piano), Per Tengstrand (klaver), Shan-shan Sun, Håvard Gimse (piano), Arve Tellefsen (fiolin)

Programleder Arild Hansson

Kammerfest på P2

Se også:

Arne Nordheim og Arve Tellefsen om Nordheims fiolinkonsert

Se Arve Tellefsen presentere årets festival i Dagsrevyen