Arve for 20.gang

Siden 1989 har Oslo kammermusikkfestival ledet av Arve Tellefsen presentert varierte og aktuelle programmer på stadig nye konsertarenaer.

festivallogo
Foto: Oslo kammermusikkfestival

Det mangler ikke på originale grep under Oslo kammermusikkfestival. I år er det en lørdag med 14 timer Beethoven, søndagstur på sjøen med Wergelandsanger og norsk uroppførelse på Freia sjokoladefabrikk.

Og selvfølgelig utnyttes det nye operahuset og Slottet.

Unge talenter, både spillende og komponerende, har alltid fått frie tøyler hos festivalsjefen. Publikums mottakerapparat må stilles inn på komponister både tidligere og senere enn det klassiske kjernerepertoaret.

Det blir Bachkantater og engelsk og fransk barokk.

Arve T

Slik ønsket Arve Tellefsen velkommen i 1989.

Foto: www.arvetellefsen.no

Uroppførelser

Hundreårsjubileet for Olivier Messiaens fødsel markeres med sentrale verker. Fiolintalentet David Coucheron skal spille Per Nørgaard fiolinkonsert, og de norske komponistene Ruben Sverre Gjertsen og Ørjan Matre får sine uroppførelser.

En palestinsk fiolinist spiller sammen med Nordic Voices og Jan Garbarek finner også i år veien til Karpedammen på Akershus.

Mager gjesteliste?

Gjestelisten er ikke verdens lengste, kanskje litt magrere enn ellers. I år toppes den av en tysk tenor, tre strykekvartetter med Quator Mosaiques i spissen, og gambe-guruen Jordi Savall. Og det er rikelig innslag av de beste norske musikerne.

Det er en imponerende variasjonsrikdom i repertoar og arenaer. Og man vil utvilsomt kunne glede seg over et høyt kvalitetsnivå.

Sultent publikum

Tidspunktet er genialt. Folk er tilbake mens hovedstadens musikkliv ikke har kommet i gang enda. Og publikum er sultne på musikk etter ferien.

Da kommer Arve & co med 30 innholdsrike konserter på 11 dager.

Kollisjoner

Besøkstallet har økt noe i de siste årene, og i fjor var det ca. 9.000 besøkende, mer enn ved Stavanger kammermusikkfestival.

Tidligere har det vært kollisjoner både med Stavanger kammermusikkfestival, med brølende racerbåter i havnen og rockemusikk fra Øyafestivalen. I år er festivalen noen dager senere enn i årene før, og vips er problemene løst.

Sendinger i NRK P2

Fredag 15.august kl.19.00 Direkte sending fra åpningskonserten i Oslo konserthus

Tirsdag 19.august kl.15.30 Musikkredaksjonen. Anmeldelse av mandagens Freiakonsert

Tirsdag 19.august kl. 19.30 Musikk av Gjertsen, Schumann, og Mahler i Freiasalen (fra mandag)

Torsdag 22.august kl. 19.30 Musikk av Carl Ph. Em. Bach i Logen

Lørdag 23.august kl. 19.30 Musikk av J.S.Bach og J.D. Zelenka i Gamle Aker kirke

Tirsdag 26.august kl. 19.30 Brahmskonsert på Scene 2 i Den Norske Opera