NRK Meny
Normal

We shall overcome

Mange salmer fra1985 kommer ikke med i den nye salmeboka. Bare 601 av de 953 salmene fra den gang er foreslått igjen. Bruce Springsteen synger et av de nye forslagene.

Bruce Springsteen
Foto: Matt Rourke / Scanpix/AP

Det er viktig å fange opp de nye salmetonene i en ny salmebok. I 2010 vil den foreligge. Forslaget er ferdig og er ute på høring. Å lage en ny salmebok er en langsom og detaljert prosess. Slik må det være. Det er mange hensyn å ta, og så er det vel ingen områder det er så mange følelser og meninger som sang og musikk.

Det er 23 år siden vi fikk ny salmebok, og 11 år siden Salmer 97 så dagens lys. Ikke mange år i salmeboksammenheng, men mye har skjedd på disse årene. Det er mange som skriver salmer og komponerer. Vi tenker også på globaliseringen. Salmer som har kommet til oss fra den verdensvide kirke. Dette har på mange måter fornyet sangen også i kirkerommet.

Når det gjelder Salmer 97 er det 159 av 283 som kanskje blir med videre. 390 salmer er nye i forhold til disse to salmebøkene.

Når vi i 2010 får ny salmebok, gis den ut i to bind. Forslaget som nå er ferdig viser at det i ”hovedboka” er plass for 1150 forskjellige tekster, mens bind to rommer 278.

Mange av de nye salmene som er foreslått finnes ikke innspilt på noen plater.

Valgene i ”Salmer til alle tider” er basert på allerede innspilte salmer.

Denne uke hører du disse salmene:

Siri Nordli Leirvik
Foto: Rune Petter Ness

Änglamark (Sven Bertil Taube), En av oss (Siri Nordli Leirvik - bildet), Du ska itte trø i graset (Grethe Gangsøy), Herre, gjør det stille i mitt indre (Solbjørg Thorsen Tveit), Skjærtorsdagssalme (Sverre Moe), We shall overcome (Bruce Springsteen) og Lær meg å kjenne dine veie (Ole Paus).

Til slutt synger Bodil Arnesen ”Velsigning”.

Forrige salmenøtt
Riktig svar på sist søndag skulle være ”Syng i stille morgenstunder”, og vinnere av salmekrus ble Kari Gjelstad fra Tønsberg, Ola Haugen fra Lundamo og Harald Kristiansen fra Brønnøysund.

Ny salmenøtt
Fra hvilken salme er strofen ”elskede stemmer kaller” hentet?

Send inn svaret ditt ved å klikke her . Frist onsdag 29. oktober.