Verdens samvittighet

Religion misbrukes i voldelige konflikter over hele verden. Det sier Jan Egeland som var FN' s visegeneralsekretær i fire år. Nå er han direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt, NUPI.

Jan Egeland
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Som FN-ansatt arbeidet Jan Egeland for å få slutt på den voldelige konflikten i Nord-Uganda. Der har gerlijahæren Herrens Motstandsarme terrorisert sivilbefolkningen gjennom 20 år og begrunnet volden med å vise til Guds Ord.

Egeland er av internasjonale magasiner omtalt som ”verdens samvittighet”. En heder av et helt annet slag er utnevnelsen til ”Årets Peer Gynt” i 2005!

- Jeg håper at jeg ikke har så mange likhetstrekk med denne Ibsen-skikkelsen, bortsett da kanskje fra utferdstrang og reisevirksomhet. Det har jeg i alle fall hatt.

Fra tenor til bass
Jan Egeland var 8 år gammel da han ble medlem av Ungdommens Røde Kors. 10 år senere ble han gjennom Amnesty engasjert i internasjonalt arbeid.

I studietiden arbeidet han også for denne organisasjonen og sier selv at han var lite til stede på Blindern bortsett fra eksamensdagene.

I ungdomsårene i Stavanger spilte han håndball i tre forskjellige klubber i Stavanger og sang i Stavanger Domkor.

Lørdag 19. januar er han gjest i Det skjedde i de dager i NRK P1 - der vi møter ham i samtale med Kjetil Lillesæter.

  Hør Jan Egeland 19. januar 2008