NRK Meny
Normal

Som et fyrlys Jesu navn

Å være medmenneske er et tema Åpen himmel fra Lindesnes fyr er opptatt av. Her møter vi politikeren Ansgar Gabrielsen, sangeren Sølvi Hopland, mannskoret Vestergabet og maleren Dag Telhaug.

Lindesnes fyr
Foto: Sanden Menida AS

Åpen himmel fra Lindesnes fyr

Ankerfeste
- Å være helse- og omsorgsminister under flodbølgekatastrofen i 2004 er det tøffeste jeg har opplevd.

Det sier Ansgar Gabrielsen som er gjest i det første av i alt tre programmer fra Lindesnes fyr. Han er vokst opp og fremdeles bosatt i Lillehavn, 3 km fra fyret.

Familien var preget av kristendom, bussiness, samfunnsengasjement og politikk.

Ansgar Gabrielsen

Ansgar Gabrielsen

Foto: Sanden Media

Ansgar Gabrielsen har alltid vært glad i havet, men har også sett havets mørke sider. Spesielt da han hadde ansvaret for regjeringens krisehåndtering av Tsunamikatastrofen. Da dryppet det tårer på skrivebordet på helseministerens kontor.

I programmet er han opptatt av det å være et medmenneske og å hjelpe de svake i samfunnet. Det var den viktigste drivkraften til å bli politiker.

Engasjementet for de svake har han tatt med seg til livet etterpå. Spesielt i arbeidet med rusmisbrukere og psykisk syke.

– Jesus er mitt store forbilde, og den kristne troen er som et ankerfeste og en grunnmur i livet mitt. En grunnmur som står støtt uansett, sier Ansgar Gabrielsen.

Kunstnere

Sølvi Hopland

Sølvi Hopland

Foto: Sanden Media

Vi får også møte Sølvi Hopland, Mannskoret Vestergabet og kunstneren Dag Telhaug.

Sølvi Hopland har også en sterk tilknytning til havet fra sin oppvekst i Nordfjord, like sør for Stad.

Hun har også en stor lidenskap for fyr som gjorde at hun for noen år siden startet fyrkafé på Ulvesund fyr, ytterst i Nordfjord i Vågsøy kommune.

Vestergabet 
er et mannskor med tilholdssted i Kristiansand.

Kunstneren Dag Telhaug er bosatt i Spangereid, få kilometer fra Lindesnes fyr. Hans kunst er preget av havet og hvordan naturkreftene preger naturen rundt ham.

Under programmet maler han et bilde som har utgangspunkt i en episode der han selv opplevde naturkreftene da han skulle runde Lindesnes i en liten båt da uværet kom.

Programleder er Synnøve Kvervavik Vatne og programmet er produsert av Sanden Media AS for NRK.

NRK1 søndag 26. august 17:30.

Vestergabet
Foto: Sanden Media