Hopp til innhold

Morgenandakten torsdag 25. februar

En god byrde å bære

Thor Haavik
Foto: Espen Solli / TV 2

Hva er livets vanskeligste oppgave? Den indiske Misjonæren Sadhu Singh hevder han vet svaret. En gang, tidlig på 1900-tallet var han nemlig på en reise gjennom Himalaya sammen med en buddhistisk munk. Det var iskaldt og natten nærmet seg. Munken fortalte Sadhu at de stod i fare for å fryse i hjel dersom de ikke nådde klosteret før det ble mørkt.

Plutselig, på en smal sti over et bratt fall, hører de et rop om hjelp. Ved bunnen av klippen ligger en skadet mann. Munken ser på Sadhu og sier: «Ikke stopp, Gud har brakt ham til sin skjebne.» Men Sadhu svarer: «Nei, jeg tror Gud har brakt meg hit for å hjelpe ham.»

Munken - fortsetter å gå gjennom den tunge snøen, i håp om å nå klosteret før mørket faller på. Sadhu - klatrer ned til den skadede mannen. Foten er knekt, og han kan ikke gå, så Sadhu binder ham med teppe sitt på ryggen. Med store vanskeligheter klarer han å klatre opp på stien igjen.

Standhaftig fortsetter Sadhu å gå gjennom den dype snøen i mørket. Anstrengelsen gjør ham utmattet og han er like ved å gi opp. Men så ser han dem: lysene fra klosteret.

Han får nye krefter, og fortsetter å gå. Med ett snubler han og faller, over noe som ligger på veien, dekket av snø. Han bøyer seg ned på kne, fjerner snøen, og finner munken – som har frosset i hjel.

Noen år senere ble Sadhu spurt: «Hva er livets vanskeligste oppgave?» Uten å nøle svarte han: «Å ikke ha noen byrder å bære.»

Det finnes gode byrder. Det å leve for noe større enn seg selv. Det å bety og sette et godt preg på menneskene rundt seg. Det er det Paulus snakker om i Galaterbrevet når han skriver: «Bær byrdene for hverandre og oppfyll på den måten Jesu lov.» For meg – betyr det å leve ut Guds skapertanke.

Å bære gode byrder koster, men det gir også så mye, fordi det oppleves så meningsfullt.

Dette fikk en amerikansk soldat i Vietnam erfare da han på en lang vandring kom over et søskenpar, der den ene hadde problemer med å gå. Og ble båret på ryggen av den andre. Etter å ha vandret mangfoldige kilometer var soldaten overrasket over hvor langt den lille gutten klarte å bære den andre, derfor spurte han: «Er det ikke tungt?» Svaret til gutten var enkelt og tydelig: «Han er ikke tung, han er min bror!"

Thor Haavik

prest i Salhus menighet og kjent fra TV 2s realityserie «Farmen»

Musikk: The Hollies – «He ain’t heavy, he’s my brother»

Skog