Morgenandakten torsdag 10. juni

Svakhet kan også være en styrke

Torbjørn Olsen
Foto: Robert Rønning / NRK

Det er forsommer og mange planlegger kanskje bryllup? For mange par har pandemien satt alle bryllupsplaner på vent, men i år skal det endelig skje. Ventetiden er over og svigerforeldrene er vaksinert. Men før et bryllup kan finne sted, må det et frieri til. Noen må ta motet til seg, sige ned på kne og spørre: «Vil du gifte deg med meg?» Og helst skal vi få et «ja» tilbake.

Det har alltid fascinert meg at vi bruker order «fri», når vi skal spørre om noen vil binde seg tettere til oss. Hvor fri blir du egentlig, om du frir eller blir fridd til? Blir du ikke bare mere ufri av å fri?

«En tretvinnet tråd ryker ikke så fort» (For. 4,12b), står det i Forkynneren i Det gamle testamentet. At en trå er tretvinnet betyr at den er flettet sammen av mange tråer. Det som er sammenflettet, tåler mere. Samhold gir styrke. Det er kanskje derfor vi frir til hverandre og søker sammen i fagforeninger, borettslag, idrettslag, vennskap og ekteskap? For din svakhet er ikke bare din svakhet, men det kan også være et område hvor jeg kan vise min styrke. Det du er dårlig på, er jeg kanskje god på. Sammen, med alle våre svakheter, er vi ganske sterke.

En bilmekaniker fortalte meg at det noen ganger, rett før stengetid, når det var lite folk til stede, kom kunder med en ødelagt bil og alle bildelene i en pose. Bileieren har forsøkt på egenhånd å fikse problemet. Sikkert googlet og sett instruksjonsvideoer på nettet, grublet og tenkt. Etter mye prøving og mest feiling måtte han til slutt likevel gi opp, svelge stoltheten og oppsøke en fagmann. Det er kanskje ydmykende og føles som et nederlag, men samtidig viser det stor styrke.

Det å være avhengig av andre, handler både om å se egen begrensning og andres mulighet. Der noe tar slutt, er det alltid noe nytt som begynner. En grense er ikke bare slutten på noe, men også starten på noe nytt. En målstrek er jo også ofte en startstrek. Ja, selv ved «Verdens ende» i Tjøme, ligger Helgerødtangen på utsiden.

Å si «ja» til noen og ville binde seg, handler om å forene de gode kreftene. Vi knytter oss til noe annet, til andre mennesker, til naturen og til Gud, i gjensidig tillit og respekt. I den forpliktelsen og i den relasjonen ligger en frihet gjemt. Friheten til å være en del av noe som er sterkere, større og viktigere enn meg selv.

Torbjørn Olsen

Prest, Oslo Lufthavn Gardermoen

Musikk: Lillebjørn Nilsen "Fin frokost"