Hopp til innhold

Morgenandakten tirsdag 26. oktober

Det ukontrollerbare livet

Ingvard Wilhelmsen
Foto: Jan M. Lillebø

Hvem av dere kan vel med all sin bekymring legge en eneste alen til sin livslengde? En alen er ca. 50 centimeter.

Jesus sier at vi ikke behøver å bekymre oss for morgendagen. I Bergprekenen har han en spesialhilsen til hypokonderne, som har for sterk helseangst. Det er utrolig mye som er viktig for oss som vi kan bekymre oss for. Et slikt spesialtema er døden. Jeg har i mange år snakket med pasienter med sterk helseangst, og deres prosjekt er enten å ikke bli handikappet eller ikke å dø for tidlig.

De fleste mennesker har et negativt syn på døden, den er en fiende, og det er et helt OK standpunkt å ha. Problemet er at døden er ukontrollerbar. Ingen av oss vet når eller hvordan vi en dag kommer til å dø.

Personlig har eg blitt sterkt minnet om dette. Eg mistet min beste kamerat Harry og to måneder senere døde min eneste søster, Cecilie. Begge ble 70 år, og begge var fortsatt ekstremt aktive og livsglade mennesker.

Harry ble plutselig alvorlig syk og det tok bare fire dager fra han ble syk til han døde. Cecilie fikk diagnostisert alvorlig hjernesvulst i september 2016 og til tross for strålebehandling, cellegift, forbønn og mye omsorg døde hun første juli.

Løsningen på helseangst er å akseptere at man er dødelig. Istedenfor å bruke livet til å ikke dø - kan vi bruke det til å leve. Vi kan reflektere over hvorfor vi er her på jorden i det hele tatt. Hva er min gave, mitt kall, hva blir ikke bli gjort hvis ikke jeg gjør det, i familien eller en større krets? Så gjør vi det først. Dersom du vil ha minst mulig unødvendig angst kan du inntil videre trene deg på å velge å tro at du er trygg.

De fleste vil ha kontroll i livet, og det er helt OK. Problemet er at det meste her i livet er ukontrollerbart. Verden er et usikkert sted å være, og alt kan skje med alle - hele tiden.

Jeg tror at grunnen til at Jesus var så negativ til grubling og bekymring er at han ville at disiplene hans skulle bruke krefter, tid og energi på ting som gir avkastning og som kunne hjelpe dem i den tjenesten de var satt. Den roen, freden og tryggheten vi kan ha i livene våre bygger ikke på at vi faktisk er helt trygge, den er et valg og en gave. Vi har fred i sinnet fordi vi velger å ha det.

Ingvard Wilhelmsen

lege og professor emeritus i hypokondri, forfatter og foredragsholder

Musikk: Johnny Cash - "Amazing grace"

Skog