Morgenandakten tirsdag 23. februar

Visdomsord for balansen

Thor Haavik
Foto: Espen Solli / TV 2

På kveldstid, da alle gjøremål var unnagjort på Farmen, satt vi ofte i en ring rundt bålet. Stemningen var lett og ledig, vi snakket om familiene våre hjemme i 2020, om drømmene våre og så var det en tid for fortellinger. Og det var spesielt en historie som jeg ble bedt om å fortelle ved flere anledninger, fordi den traff oss så godt i den situasjonen vi var i:

Den handlet om Kong Salomo som en gang gikk til den dyktigste smeden i landet, med den dyreste og vakreste ringen han eide. Han så smeden inn i øynene og sa: «Dra ut i all verden, å finn meg det klokeste, viseste, smarteste som går an å få ned i en setning. Graver ordene inn på utsiden av ringen min, slik at jeg kan minnes det hver eneste dag.»

Smeden tok oppdraget og reiste ut, fra land til land, leste bok etter bok, og søkte vismann etter vismann. Etter elleve måneder kom smeden tilbake, han hadde oppdaget det han anså som den dypeste og klokeste setningen, og graverte den inn på ringen: «Også denne tiden vil passere!»

Han overrakte den til kong Salomo, som med en gang forstod hva setningen betydde:

De gangene han hadde det helt fantastisk i livet, der alt var «fryd og gammen», lek og suksess, så skulle han minne seg på at også denne tiden vil passere. Det gjorde ham takknemlig og i stand til å nyte det som var her og nå. Og han unngikk å bli hovmodig: Han kjente at han trengte både Gud og andre mennesker.

På samme måte skulle han når livet var vanskelig, tøft og forferdelig, minne seg selv på at også denne tiden vil passere. Det gav ham håp, og visshet om at det som noen ganger ser ut til å være umulig å komme igjennom, også vil passere.

Når jeg kjente på savnet av de hjemme, da jeg befant meg på Farmen-gården, var denne setningen så god å huske på. Og når jeg koste meg med bygging av låvedør, foring av høner og melking av kuer, så var det viktig å ta vare på øyeblikket.

Kanskje årstidene er det beste eksempel på denne setningen. De vitner om at tider passerer. Lys, mørke. Sommer, vinter. Liv, død. Vår, høst. Varme, kulde. Hver tid har noe spesielt og eget ved seg. Noe man kan glede seg over, og noe man kan glede seg over at skal passere.

Så er det jo for de fleste av oss perioder der livet er vanskelig, og mange av oss kjenner det nå i korona-tiden. Da er håpet om at: «Også denne tiden vil passere» viktig. For meg, gjennom mitt livs berg og dalbaner, har dette vært en visdomssetning som har holdt meg i balanse. «Også denne tiden vil passere». Ta det med deg. Ha en fin dag.

Thor Haavik

prest i Salhus menighet og kjent fra TV 2s realityserie «Farmen»

Musikk: Bjørn Eidsvåg – «Kan det snu?»