Morgenandakten onsdag 9. juni

Alle mennesker trenger å bli sett

Torbjørn Olsen
Foto: Robert Rønning / NRK

Det er noe rart med oss nordmenn, noe utlendinger ikke forstår. Vi ser på sakte-TV. Hurtigruten, Bergensbanen, nasjonal strikkekveld og vedkveld, reinflytting og salmeboka – alt minutt for minutt, time etter time. I sommer skal vi se på Sommerskuta.

Jeg husker jeg satt og så på Hurtigrutens ferd nordover. Det var mye vakker natur, mange flotte fjell og grå havneanlegg. Det mest fascinerende var likevel ikke naturen, turen eller konseptet. Det mest fascinerende var menneskene. Alle dem som stod langs kysten og vinka til kameraene ombord på Hurtigruten. En hånd i været og en hånd om mobiltelefonen. Alle vet hva samtalen i den telefonen handlet om: «Ser du meg? Er jeg på TV?»

Det finnes en fortelling i Bibelen om en kar som het Sakkeus. Han var så liten av vekst at han måtte klatre opp i et tre, for å se Jesus når han kom forbi. Jeg tror han ikke bare klatret opp i treet for å se bedre. Han klatret opp av en mye viktigere årsak enn utsikten – han ville bli sett!

Helt fra vi er ganske små handler livet om å bli sett, bekreftet og elsket. Vi vet at dette er viktig når vi er små, men jeg tror ikke viktigheten blir borte med årene. Vi trenger alle bekreftelse på at vi hører med i en sammenheng som er større enn oss selv. Livet er mere enn bare meg, heldigvis.

Mye er annerledes i år på grunn av pandemien, også konfirmasjoner. Men, er det egentlig så nøye med denne konfirmasjonen da? Kan vi ikke bare droppe festen og vippse over pengene? For de gjør det jo likevel bare for pengenes skyld? Gjør de ikke?

Nei, det kan vi ikke, selv om det er pandemi, for til det er konfirmasjon for viktig. Det handler ikke om å få, men om å bli sett. Når du kanskje er på det mest sårbare og usikre du noen gang kommer til å bli i livet, nettopp da er det du behøver å bli «confirmed» - bekreftet. Når kroppen er full av hormoner og hodet er «stengt på grunn av midlertidig ombygging!» Når du ikke helt vet hvem du er eller hvem du kommer til å bli - da og akkurat da, skal vi se deg og rope: «Sakkeus! Kom ned!» Da skal du erfare at ditt liv er båret av mange og at du hører med i noe som er større enn deg selv. I dag, hver dag, resten av livet - minutt for minutt.

Torbjørn Olsen

Prest, Oslo Lufthavn Gardermoen

Musikk: The Beatles "All you need is love"